Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net
Czy czyściec istnieje? Uwaga kościół MYŚLI !!! - Wersja do druku

+- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (https://e-sancti.net/forum)
+-- Dział: Religia w Świecie (/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Katechizm Kościoła Katolickiego (/forumdisplay.php?fid=45)
+--- Wątek: Czy czyściec istnieje? Uwaga kościół MYŚLI !!! (/showthread.php?tid=1064)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

- Ks.Marek - 13-07-2007 02:58

spongez napisał(a):Przede wszystkim należy jasno i wyraźnie powiedzieć, że słowo „kościół” nie występuje w oryginalnym tekście Pisma Świętego. Nazwa ta „pochodzi od czeskiego słowa kostel, to zaś wyprowadzone jest od łacińskiego castellum, co oznacza gród, warownię” (Leksykon religioznawczy). Tekst Ewangelii Mateusza 16:18, na który powołują się katoliccy egzegeci, zawiera greckie określenie „ekklesia”. Określenie to częściej występuje w listach apostolskich i oznacza zarówno lokalną wspólnotę wierzących, jak również całą społeczność wyznawców Chrystusa. Hebrajskie „Kahal” oznacza zgromadzenie o charakterze kultowym, zbór wspólnotę wyznawców Chrystusa.
He he he. Jest dokładnie odwrotnie.
Poszukaj sobie czegoś na temat Koheleta - to nie imię autora, lecz funkcja liturgiczna. Kahal Jahwe - Zwołanie Jahwe.

[ Dodano: Pią 13 Lip, 2007 02:59 ]
spongez napisał(a):Ale protestantem też nie jestem.
Cos mi się zdaje, ze ty sam nie wiesz ktoś ty.
A komunie święta przyjmujesz? Spowiadasz się?

- spongez - 13-07-2007 23:16

Zastanawia mnie jedno. Czy nie można nazwać sie po prostu chrześcijaninem. Nieważne czy uznaje to czy tamto. Chyba najważniejsze że wierze w Jezusa i on jest panem mojego życia.

Cytat:A komunie święta przyjmujesz? Spowiadasz się?

Tak spowiadam sie. Komunie też czasami przyjmuje.

- Ks.Marek - 13-07-2007 23:19

spongez napisał(a):Zastanawia mnie jedno. Czy nie można nazwać sie po prostu chrześcijaninem. Nieważne czy uznaje to czy tamto. Chyba najważniejsze że wierze w Jezusa i on jest panem mojego życia.

Cytat:A komunie święta przyjmujesz? Spowiadasz się?

Tak spowiadam sie. Komunie też czasami przyjmuje.
I wszystko wiem już. Jesteś relatywistą. I tyle.
Znasz Wuja Zbója?

- spongez - 13-07-2007 23:28

Powiem szczerze, że nie widzę sensu dalszego kontynuowania tej dyskusji bo ksiądz zawsze patrzy i określa mnie po ostatnich wypowiedziach. najpierw byłem świadkiem, jak powiedziałem o charyzmatach to bylem już protestantem itd. Jakby spojrzeć na wszystkie moje wypowiedzi to można zobaczyć że nie psuje do żadnego kościoła Uśmiech. należę do małej wspólnoty, odłamu KK. Nie wiem jak inacze już to można określić.

Pozdrawiam

- Ks.Marek - 13-07-2007 23:42

Heh, pewnie do Kościoła Wybiórczo - Katolickiego (BTW: czytasz "Wyborczą").

- spongez - 13-07-2007 23:45

Nie koniecznie wybiorczo. Akurat w ostatnim czasie miałem wyjazdy wiec sie nie pojawiłem Uśmiech

Nie czytam gazet

- Ks.Marek - 13-07-2007 23:50

A powied, Sobór Watykański II to cos znaczy dla ciebie, czy raczej nie?

- spongez - 14-07-2007 00:01

Ale nie rozumiem po co to księdzu? Nawet jeżeli by nic nie znaczył to czy coś to zmienia? Ten temat zaczyna sie przeobrażać w jakieś przesłuchanie. Co sądzę o tym a co o tamtym itd.

- Ks.Marek - 14-07-2007 00:07

spongez napisał(a):Ten temat zaczyna sie przeobrażać w jakieś przesłuchanie. Co sądzę o tym a co o tamtym itd.
Zaraz tam przesłuchanie. Raczej uświadomienie, albowiem, Bogu objawiającemu się, nalezy się posłuszeństwo w wierze.
Poza tym, takie zapytanko:
Podpiszesz się pod tym?

Ja N.N. wiarą mocną wierzę we wszystkie i poszczególne prawdy zawarte w Symbolu wiary i wyznaję je, a mianowicie:

Wierzę w jednego Boga, Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych. I w jednego Pana Jezusa Chrystusa, który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami. Bóg z Boga, Światłość ze Światłości, Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego. Zrodzony a nie stworzony, współistotny Ojcu, a przez Niego wszystko się stało. On to dla nas ludzi i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba. I za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy i stał się człowiekiem. Ukrzyżowany również za nas, pod Poncjuszem Piłatem został umęczony i pogrzebany. I zmartwychwstał dnia trzeciego, jak oznajmia Pismo. I wstąpił do nieba; siedzi po prawicy Ojca. I powtórnie przyjdzie w chwale sądzić żywych i umarłych, a Królestwu Jego nie będzie końca. Wierzę w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela, który od Ojca i Syna pochodzi. Który z Ojcem i Synem wspólnie odbiera uwielbienie i chwałę; który mówił przez Proroków.

Wierzę w jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół. Wyznaję jeden Chrzest na odpuszczenie grzechów. I oczekuję wskrzeszenia umarłych. I życia wiecznego w przyszłym świecie. Amen.

Wierzę również mocno w to, co jest zawarte w słowie Bożym, spisanym lub przekazanym przez Tradycję, a co Kościół, jako objawione przez Boga, podaje do wierzenia, tak w Nauczaniu uroczystym, jak i w zwyczajnym Nauczaniu powszechnym.

Z przekonaniem przyjmuję i uznaję również wszystkie i poszczególne prawdy, które Kościół w sprawach wiary i moralności podaje w sposób ostateczny.

Przyjmuję nadto z religijnym posłuszeństwem woli i umysłu naukę głoszoną przez Papieża czy też przez Kolegium Biskupów sprawujących autentyczny Urząd Nauczycielski, także wtedy, gdy nie jest ona podawana z intencją definitywnego jej określenia.

- spongez - 14-07-2007 00:15

Cytat:albowiem, Bogu objawiającemu się, nalezy się posłuszeństwo w wierz
A co to ma oznaczać?? Bo nie za bardzo rozumiem.

Cytat:przez Tradycję

przez tradycje. i tu pojawia sie problem bo KK opiera sie w 80% na tradycji a w 20% na biblii. I to nie jest moje stwierdzenie ale księdza z jakiejstam parafii.

Nie mogę sie pod tym podpisać w całości

- Ks.Marek - 14-07-2007 00:41

spongez napisał(a):I to nie jest moje stwierdzenie ale księdza z jakiejstam parafii.
Czyli przez nikogo
spongez napisał(a):KK opiera sie w 80% na tradycji a w 20% na biblii.
Pokaż mi oficjalną i obiektywna statystykę, to wowczas pójde do Papieża i mu zgłosze chęc reformacji.

- spongez - 14-07-2007 00:45

A może mam podać adres zamieszkania tego księdza. Ja wcale nie twierdze że te proporcje są dokładne jak dla mnie to można obstawić 70-60% na tradycje Uśmiech I wcale mi nie chodzi o jakieś reformy ale o tym ile % biblii jest w kościele to słyszy sie od ludzi bardzo wierzących, katolików.

- Ks.Marek - 14-07-2007 00:49

spongez napisał(a):A może mam podać adres zamieszkania tego księdza. Ja wcale nie twierdze że te proporcje są dokładne jak dla mnie to można obstawić 70-60% na tradycje Uśmiech I wcale mi nie chodzi o jakieś reformy ale o tym ile % biblii jest w kościele to słyszy sie od ludzi bardzo wierzących, katolików.
E tam, pierniczycie Hipolicie.
Mam moralna pewność, że Kościół Katolicki to 100% Biblii, bo Biblia to Słowo Boże, Bóg zaś jest wszechwiedzący i wszechobecny, więc wszystko, co dziś dieje się w świecie znajduje swe odniesienie w Piśmie Świetym.

- spongez - 14-07-2007 00:54

Tak, tak, tak. Znam kolesia który modli się 3 razy dziennie. Chodzi do kościoła, często. Po owocach naprawdę widać że ma "dobry kontakt" z Bogiem i nawet on obstawił 50na50 Uśmiech Ale nie będę sie kłócił bo to nie ma sensu.

Cytat:więc wszystko, co dziś dieje się w świecie znajduje swe odniesienie w Piśmie Świetym

Z tym mogę się w 100% zgodzić tylko zależy jak sie fragmenty interpretuje

- Ks.Marek - 14-07-2007 01:15

spongez napisał(a):Z tym mogę się w 100% zgodzić tylko zależy jak sie fragmenty interpretuje
Jeśli równanie jest prawdziwe (dajesz 100% więc pomyśl), to lewa strona musi równac się prawej:
LS - Zgoda
PS - interpretacja
Zatem jak to jest wg ciebie, hę?