![]() |
|
Czy czyściec istnieje? Uwaga kościół MYŚLI !!! - Wersja do druku +- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (https://e-sancti.net/forum) +-- Dział: Religia w Świecie (/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Katechizm Kościoła Katolickiego (/forumdisplay.php?fid=45) +--- Wątek: Czy czyściec istnieje? Uwaga kościół MYŚLI !!! (/showthread.php?tid=1064) |
- Ks.Marek - 13-07-2007 02:58 spongez napisał(a):Przede wszystkim należy jasno i wyraźnie powiedzieć, że słowo „kościół” nie występuje w oryginalnym tekście Pisma Świętego. Nazwa ta „pochodzi od czeskiego słowa kostel, to zaś wyprowadzone jest od łacińskiego castellum, co oznacza gród, warownię” (Leksykon religioznawczy). Tekst Ewangelii Mateusza 16:18, na który powołują się katoliccy egzegeci, zawiera greckie określenie „ekklesia”. Określenie to częściej występuje w listach apostolskich i oznacza zarówno lokalną wspólnotę wierzących, jak również całą społeczność wyznawców Chrystusa. Hebrajskie „Kahal” oznacza zgromadzenie o charakterze kultowym, zbór wspólnotę wyznawców Chrystusa.He he he. Jest dokładnie odwrotnie. Poszukaj sobie czegoś na temat Koheleta - to nie imię autora, lecz funkcja liturgiczna. Kahal Jahwe - Zwołanie Jahwe. [ Dodano: Pią 13 Lip, 2007 02:59 ] spongez napisał(a):Ale protestantem też nie jestem.Cos mi się zdaje, ze ty sam nie wiesz ktoś ty. A komunie święta przyjmujesz? Spowiadasz się? - spongez - 13-07-2007 23:16 Zastanawia mnie jedno. Czy nie można nazwać sie po prostu chrześcijaninem. Nieważne czy uznaje to czy tamto. Chyba najważniejsze że wierze w Jezusa i on jest panem mojego życia. Cytat:A komunie święta przyjmujesz? Spowiadasz się? Tak spowiadam sie. Komunie też czasami przyjmuje. - Ks.Marek - 13-07-2007 23:19 spongez napisał(a):Zastanawia mnie jedno. Czy nie można nazwać sie po prostu chrześcijaninem. Nieważne czy uznaje to czy tamto. Chyba najważniejsze że wierze w Jezusa i on jest panem mojego życia.I wszystko wiem już. Jesteś relatywistą. I tyle. Znasz Wuja Zbója? - spongez - 13-07-2007 23:28 Powiem szczerze, że nie widzę sensu dalszego kontynuowania tej dyskusji bo ksiądz zawsze patrzy i określa mnie po ostatnich wypowiedziach. najpierw byłem świadkiem, jak powiedziałem o charyzmatach to bylem już protestantem itd. Jakby spojrzeć na wszystkie moje wypowiedzi to można zobaczyć że nie psuje do żadnego kościoła . należę do małej wspólnoty, odłamu KK. Nie wiem jak inacze już to można określić.Pozdrawiam - Ks.Marek - 13-07-2007 23:42 Heh, pewnie do Kościoła Wybiórczo - Katolickiego (BTW: czytasz "Wyborczą"). - spongez - 13-07-2007 23:45 Nie koniecznie wybiorczo. Akurat w ostatnim czasie miałem wyjazdy wiec sie nie pojawiłem ![]() Nie czytam gazet - Ks.Marek - 13-07-2007 23:50 A powied, Sobór Watykański II to cos znaczy dla ciebie, czy raczej nie? - spongez - 14-07-2007 00:01 Ale nie rozumiem po co to księdzu? Nawet jeżeli by nic nie znaczył to czy coś to zmienia? Ten temat zaczyna sie przeobrażać w jakieś przesłuchanie. Co sądzę o tym a co o tamtym itd. - Ks.Marek - 14-07-2007 00:07 spongez napisał(a):Ten temat zaczyna sie przeobrażać w jakieś przesłuchanie. Co sądzę o tym a co o tamtym itd.Zaraz tam przesłuchanie. Raczej uświadomienie, albowiem, Bogu objawiającemu się, nalezy się posłuszeństwo w wierze. Poza tym, takie zapytanko: Podpiszesz się pod tym? Ja N.N. wiarą mocną wierzę we wszystkie i poszczególne prawdy zawarte w Symbolu wiary i wyznaję je, a mianowicie: Wierzę w jednego Boga, Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych. I w jednego Pana Jezusa Chrystusa, który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami. Bóg z Boga, Światłość ze Światłości, Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego. Zrodzony a nie stworzony, współistotny Ojcu, a przez Niego wszystko się stało. On to dla nas ludzi i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba. I za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy i stał się człowiekiem. Ukrzyżowany również za nas, pod Poncjuszem Piłatem został umęczony i pogrzebany. I zmartwychwstał dnia trzeciego, jak oznajmia Pismo. I wstąpił do nieba; siedzi po prawicy Ojca. I powtórnie przyjdzie w chwale sądzić żywych i umarłych, a Królestwu Jego nie będzie końca. Wierzę w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela, który od Ojca i Syna pochodzi. Który z Ojcem i Synem wspólnie odbiera uwielbienie i chwałę; który mówił przez Proroków. Wierzę w jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół. Wyznaję jeden Chrzest na odpuszczenie grzechów. I oczekuję wskrzeszenia umarłych. I życia wiecznego w przyszłym świecie. Amen. Wierzę również mocno w to, co jest zawarte w słowie Bożym, spisanym lub przekazanym przez Tradycję, a co Kościół, jako objawione przez Boga, podaje do wierzenia, tak w Nauczaniu uroczystym, jak i w zwyczajnym Nauczaniu powszechnym. Z przekonaniem przyjmuję i uznaję również wszystkie i poszczególne prawdy, które Kościół w sprawach wiary i moralności podaje w sposób ostateczny. Przyjmuję nadto z religijnym posłuszeństwem woli i umysłu naukę głoszoną przez Papieża czy też przez Kolegium Biskupów sprawujących autentyczny Urząd Nauczycielski, także wtedy, gdy nie jest ona podawana z intencją definitywnego jej określenia. - spongez - 14-07-2007 00:15 Cytat:albowiem, Bogu objawiającemu się, nalezy się posłuszeństwo w wierzA co to ma oznaczać?? Bo nie za bardzo rozumiem. Cytat:przez Tradycję przez tradycje. i tu pojawia sie problem bo KK opiera sie w 80% na tradycji a w 20% na biblii. I to nie jest moje stwierdzenie ale księdza z jakiejstam parafii. Nie mogę sie pod tym podpisać w całości - Ks.Marek - 14-07-2007 00:41 spongez napisał(a):I to nie jest moje stwierdzenie ale księdza z jakiejstam parafii.Czyli przez nikogo spongez napisał(a):KK opiera sie w 80% na tradycji a w 20% na biblii.Pokaż mi oficjalną i obiektywna statystykę, to wowczas pójde do Papieża i mu zgłosze chęc reformacji. - spongez - 14-07-2007 00:45 A może mam podać adres zamieszkania tego księdza. Ja wcale nie twierdze że te proporcje są dokładne jak dla mnie to można obstawić 70-60% na tradycje I wcale mi nie chodzi o jakieś reformy ale o tym ile % biblii jest w kościele to słyszy sie od ludzi bardzo wierzących, katolików.
- Ks.Marek - 14-07-2007 00:49 spongez napisał(a):A może mam podać adres zamieszkania tego księdza. Ja wcale nie twierdze że te proporcje są dokładne jak dla mnie to można obstawić 70-60% na tradycjeE tam, pierniczycie Hipolicie. Mam moralna pewność, że Kościół Katolicki to 100% Biblii, bo Biblia to Słowo Boże, Bóg zaś jest wszechwiedzący i wszechobecny, więc wszystko, co dziś dieje się w świecie znajduje swe odniesienie w Piśmie Świetym. - spongez - 14-07-2007 00:54 Tak, tak, tak. Znam kolesia który modli się 3 razy dziennie. Chodzi do kościoła, często. Po owocach naprawdę widać że ma "dobry kontakt" z Bogiem i nawet on obstawił 50na50 Ale nie będę sie kłócił bo to nie ma sensu.Cytat:więc wszystko, co dziś dieje się w świecie znajduje swe odniesienie w Piśmie Świetym Z tym mogę się w 100% zgodzić tylko zależy jak sie fragmenty interpretuje - Ks.Marek - 14-07-2007 01:15 spongez napisał(a):Z tym mogę się w 100% zgodzić tylko zależy jak sie fragmenty interpretujeJeśli równanie jest prawdziwe (dajesz 100% więc pomyśl), to lewa strona musi równac się prawej: LS - Zgoda PS - interpretacja Zatem jak to jest wg ciebie, hę? |