![]() |
|
Czy czyściec istnieje? Uwaga kościół MYŚLI !!! - Wersja do druku +- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (https://e-sancti.net/forum) +-- Dział: Religia w Świecie (/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Katechizm Kościoła Katolickiego (/forumdisplay.php?fid=45) +--- Wątek: Czy czyściec istnieje? Uwaga kościół MYŚLI !!! (/showthread.php?tid=1064) |
- Helmutt - 14-12-2005 14:38 Przecież czyściec KK wymyślił, już nie pamiętam kiedy i kto za tym stoi więc po co to rozważać. Dajcie mi cytat biblii, gdzie mówi się o czyśćcu. Jaki był cel "uchwalenia", że "jest czyściec" ? - taki jak większości kościelnych "wynalazków" - $$$$$$$$$. tyle. - Moniczka - 14-12-2005 15:38 Darth to Twoja prywatna opinia i masz do niej prawo ale nie pisz tego proszę tak jakby to był ogólnie obowiązujący fakt. Słowa czyściec nie ma w Biblii ale nauka o nim bezpośrednio wypływa z Pisma. [ Dodano: Sro 14 Gru, 2005 14:38 ] Moim zdaniem oczywiście
- Leszek - 14-12-2005 15:52 DARTH_HELMUTH napisał(a):Przecież czyściec KK wymyślił, już nie pamiętam kiedy i kto za tym stoi więc po co to rozważać. Dajcie mi cytat biblii, gdzie mówi się o czyśćcu. Zanim zaczniej wypowiadać się o wierze Kościoła rzymsko-katolickiego, powinieneś choć trochę zapoznać się z jego nauczaniem. W możliwość oczyszczenia się z grzechów po śmierci wierzył Juda, zwany Machabejskim, który zorganizował składkę pomiędzy ludźmi i posłał do Jerozolimy około dwu tysięcy srebrnych drachm, aby złożono ofiarę za grzech niektórych żołnierzy, którzy zginęli w boju. Ich grzech polegał na tym, że zatrzymali przy sobie różne przedmioty poświęcone bóstwom, chociaż Prawo im tego zabraniało. Wszyscy "oddali się modlitwie i błagali, aby popełniony grzech został całkowicie wymazany." (por. 2 Mch 12,40-44). Autor natchniony pochwala Judę za jego wiarę w zmartwychwstanie i za jego troskę o oczyszczenie zmarłych z ich grzechów (por. 2 Mch 12,43-45). O możliwości odpuszczenia grzechów poza granicami ziemskiego życia poucza też sam Chrystus, kiedy ostrzega przed bluźnierstwem przeciwko Duchowi Świętemu: "Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym." (Mt 12,31-32). Według słów Chrystusa istnieje zatem możliwość uwolnienia się człowieka w przyszłym życiu od grzechów innych niż bluźnierstwo przeciwko Duchowi Świętemu. (por. KKK 1031) Wyjaśnienia - Emari - 17-12-2005 11:09 8) W obronie wiary - Czyściec 8) O. Jacek Salij - Czyściec i modlitwa za zmarłych ---------- :arrow: Serwis świateczny, rozważania adwentowe, obrazki, kolędy mp3, propozycje życzeń 8) Szukasz prezentów? Zapraszamy! - Zygmunt - 15-01-2006 20:25 Semper Post Emari szczegolnie polecalbym dla ciebie, ktory nie wierzysz w stan przejsciowy. Pozdrawiam
- Anonymous - 07-05-2006 09:55 Moniczka napisał(a):Słowa czyściec nie ma w Biblii ale nauka o nim bezpośrednio wypływa z Pisma. Jesli tak to prosze o referencje biblijne ktore moga sugerowac o istieniu czyscia. Pan Bog mowi : Hbr 9:27 "Podobnie jak ludzie musza raz umrzec, a potem nastêpuje sad" - Leszek - 07-05-2006 10:01 Biblijne dowody na istnienie czyśćca znajdziesz tutaj: http://apologetyka.katolik.net.pl/content/view/111/64/ - Helmutt - 13-05-2006 12:15 Leszek napisał(a):Biblijne dowody na istnienie czyśćca znajdziesz tutaj:Ale Leszek! cytaty, które przytacza ten pan, autor artykułu, NIC nie mówią konkrentego, są wieloznaczne. Mi chodziło o KONKRETNE odniesienie do idei "czyśćca". Ale niech tam. Ja się wycofuję z tej dyskusji. Bp boje się jednego - gdy będę pisał w sposób ogólny zostanę posądzony, że piszę "bez znajomości rzeczy" (jak to już ktos powyżej napisał). Jesli natomiast zacznę przytaczać mnóstwo wersetów z biblii - zostane posądzony o bycie świadkiem jehowy. Tyle. - Leszek - 13-05-2006 12:23 Helmut, niejaki Paul chciał cytatów biblijnych, więc mu je dostarczyłem. Jak dotąd nie odpowiedział. Ty natomiast stwierdziłeś, że cytaty te są wieloznaczne i niekonkretne. Jeśli chcesz konkretne słowo "czyściec" znaleźć w Piśmię świętym, to go tam nie znajdziesz, co najwyżej mowa jest o oczyszczeniu. Ale nie oznacza to, że czyśćca nie ma. To samo dotyczy Trójcy Przenajświętszej. Takiego wyrażenia w Piśmie świętym nie ma, ale to nie znaczy, że Trójca nie istnieje, gdyż samo Pismo podaje dowody na Jej istnienie; to samo dotyczy czyśćca. - Helmutt - 13-05-2006 12:27 No dobrze już, dobrze ![]() Ale z mojej strony "case closed" - Ajfen - 16-05-2006 18:29 Słyszałem ciekawe stwierdzenie, że jak ludzie na Ziemi próbują coś powiedzieć o niebie, czyśćcu i rzeczach ostatecznych, to anioły w niebie sikają ze śmiechu. I jest w tym trochę racji. No bo w końcu co my możemy wiedzieć??? Co do czyśćca, to ciekawie go okreśłił ojciec Leon Knabit: "Wyobraźmy sobie taką sytuację: jest brzydka pogoda, odwiedzam znajomego i okazuje się, że u niego jest przyjęcie. A ja jestem nieogolony, buty mam zachlapane. Co robię? Zanim pójdę na salony , idę do łazienki" Właśnie takie spojrzenie na czyściec jest chyba najlepsze, jako takiej "łazienki dla dusz", w której się umyjemy przed wieczystą ucztą u Ojca Niebieskiego. - Offca - 16-05-2006 22:43 Ajfen napisał(a):Co do czyśćca, to ciekawie go okreśłił ojciec Leon Knabit: "Wyobraźmy sobie taką sytuację: jest brzydka pogoda, odwiedzam znajomego i okazuje się, że u niego jest przyjęcie. A ja jestem nieogolony, buty mam zachlapane. Co robię? Zanim pójdę na salony , idę do łazienki"Ojciec Leon rządzi
- Lola - 16-05-2006 23:11 dobre porównanie o. Knabita ja tam w czyściec wierzę, i mam zamiar starać się żyć tak, by jak najkrócej w nim przebywać :wink: - tendencja - 16-05-2006 23:19 Ajfen napisał(a):Co do czyśćca, to ciekawie go okreśłił ojciec Leon Knabit: "Wyobraźmy sobie taką sytuację: jest brzydka pogoda, odwiedzam znajomego i okazuje się, że u niego jest przyjęcie. A ja jestem nieogolony, buty mam zachlapane. Co robię? Zanim pójdę na salony , idę do łazienki"No z tego to chyba aniołki nie sikają
- Ajfen - 19-05-2006 23:24 Cytat:No z tego to chyba aniołki nie sikają A kto to może wiedzieć. Zapewne i z tego się nabijają niesamowicie. Ale po ludzku rzecz ujmując to jest w tym obrazie sporo prawdy. Ja swoją drogą chciałbym trafić do czyśćca, bo miałbym pewność, że już mnie stamtąd nie wyrzucą :wink: |