![]() |
Czy czyściec istnieje? Uwaga kościół MYŚLI !!! - Wersja do druku +- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (https://e-sancti.net/forum) +-- Dział: Religia w Świecie (/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Katechizm Kościoła Katolickiego (/forumdisplay.php?fid=45) +--- Wątek: Czy czyściec istnieje? Uwaga kościół MYŚLI !!! (/showthread.php?tid=1064) |
- Ks.Marek - 13-06-2007 17:31 Sylwia napisał(a):No to być.W sumie na jedno licho mi wychodzi.życie jest domeną organizów żywych, kóre mają metabolizm bycie zaś to cecha charakterystyczna tego wszystkiego, co jest. A więc pojęcie bytu jest szersze aniżeli życia. - Rachel - 13-06-2007 23:25 Sylwia napisał(a):W sumie na jedno licho mi wychodziLicho -znaczenie tegoż słowa moze się czepiam, ale jakoś takoś czuje się w obowiązku przedstawić to znaczenie :mrgreen: [ Komentarz dodany przez: Ks.Marek: Sro 13 Cze, 2007 23:41 ] Zaczynamy oboje :offtopic: Lepiej zatem nie uciekajmy oboje od meritum ![]() - Sylwia - 14-06-2007 12:29 Dobra juz dobra ostatni raz pisze.Według mnie dusza zyje,a nie tylko bywa.Dlaczego?Przeciez sam Jezus mowil,ze kto w niego wierzy ma Zycie wieczne.I ze dusza jest niesmiertelna. ![]() ![]() - Ks.Marek - 14-06-2007 13:59 Sylwia napisał(a):Dobra juz dobra ostatni raz pisze.Według mnie dusza zyje,a nie tylko bywa.Dlaczego?Przeciez sam Jezus mowil,ze kto w niego wierzy ma Zycie wieczne.I ze dusza jest niesmiertelna. It doesn`t make sens, jak mawiają starożytni górale. Dusza jest nie bywa. Bywam, to np ja, niekiedy w dobrym pubie :mrgreen: ζωηv - życie w sensie: istnienie, bycie por. hebr. ehjeh aszer ehjeh (JHWH) βioσ - życie, środki do życia, utrzymanie. Tym życiem żyje człowiek na świecie ziemskim. - Sylwia - 14-06-2007 15:40 Ks.Marek napisał(a):Przeparsazm bardzo prosze ksiedza,ale ja to pisałam z mysla o ksiedzu,bo to ksiadz sie ze mną spiera ze dusza nie zyje.Mówił przeciez ksiadz,zeSylwia napisał(a):Według mnie dusza zyje,a nie tylko bywa Cytat:bycie zaś to cecha charakterystyczna tego wszystkiego, co jest. I dlatego odpisalam,ze dusza zyje,a nie bywa. ![]() I mniejsza z tym,bo juz zaczyna mi sie wesoło robic z tej naszej dyskusji,hehe. Pozdrowienia dla Księdza. - Ks.Marek - 15-06-2007 00:35 Sylwia napisał(a):I dlatego odpisalam,ze dusza zyje,a nie bywa.A ja powtórzę z uporem maniaka kwestie kluczową dla naszej polemiki: Ks.Marek napisał(a):ζωηv - życie w sensie: istnienie, bycie por. hebr. ehjeh aszer ehjeh (JHWH) - Sylwia - 15-06-2007 14:20 Ks.Marek napisał(a):Biedny Ksiądz.Już go nie psocę,bo się nerwicy naje przezmnie. <przytul>Sylwia napisał(a):I dlatego odpisalam,ze dusza zyje,a nie bywa.A ja powtórzę z uporem maniaka kwestie kluczową dla naszej polemiki: ![]() [ Komentarz dodany przez: Ks.Marek: Sob 16 Cze, 2007 00:04 ] :offtopic: to już drugie ostrzeżenie za ten sam czyn - Ks.Marek - 18-06-2007 23:06 To już było? Jeśli tak, to tylko przypominam o Nauce Kościoła w tej materii - Gedeon - 01-07-2007 00:40 No to jak z tym czyśćcem ? podejmie ktoś temat ? :diabelek: ![]() - M. Ink. * - 01-07-2007 03:59 a o czym tu gadać? istnieje i kropka - Gedeon - 01-07-2007 16:51 W ludzkiej tradycji, nauce, baśniach zapewne tak. Ale na kartkach Biblii i w duchowym świecie nie. - M. Ink. * - 01-07-2007 19:21 Gedeon napisał(a):Ale na kartkach Biblii i w duchowym świecie niejesli sie nie mylisz, to tym gorzej dla nas :diabelek: - Ks.Marek - 01-07-2007 20:27 Gedeon napisał(a):W ludzkiej tradycji, nauce, baśniach zapewne tak. Ale na kartkach Biblii i w duchowym świecie nie.To już nie moja wina, że wyrzucililiście z kanonu Księgi Machabejskie :twisted: - Gedeon - 01-07-2007 23:27 Jeden fragment mówiący o złożeniu jakichś ofiar za umarłych, nie może być podstawą do stworzenia rozległej doktryny o czyśćcu. Mat. 18:16 Jeśliby zaś nie usłuchał, weź z sobą jeszcze jednego lub dwóch, aby na oświadczeniu dwu lub trzech świadków była oparta każda sprawa. Co więcej, reszta Pisma zaprzecza istnieniu czyśćca. - Ks.Marek - 01-07-2007 23:31 Gedeon napisał(a):Jeden fragment mówiący o złożeniu jakichś ofiar za umarłych, nie może być podstawą do stworzenia rozległej doktryny o czyśćcu.Wstań i walcz :evil: Pokaż mi te fragmenty, udowodnij, że masz rację. Ale proszę, zrób to jednoznacznie, i koniecznie, bez rzymskiego resentymentu. |