![]() |
Wiara w Boga II - Wersja do druku +- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (http://e-sancti.net/forum) +-- Dział: Ewangelizacja (/forumdisplay.php?fid=8) +--- Dział: Istota Ewangelizacji (/forumdisplay.php?fid=29) +--- Wątek: Wiara w Boga II (/showthread.php?tid=2198) |
- Marek MRB - 24-10-2007 21:19 Cytat:A dlaczego to jest złem? Czy choroba została stworzona przez szatana?Choroba jest SKUTKIEM. Podobnie jak ŚMIERĆ. - Ks.Marek - 24-10-2007 22:22 TOMASZ32 napisał(a):Czy choroba została stworzona przez szatana?On jest ojcem grzechu. A przez grzech weszła śmierć... - heysel - 01-11-2007 18:24 *** Ks.Marek napisał(a):ponieważ jeśłi stwierdzam, że coś jest to po prostu jest i nie mam najmniejszego wpływu na to, że to jest.A skąd wiesz, że coś jest ? Na podstawie czego stwierdzasz, że coś jest ? - Didero - 06-12-2007 14:54 Zawsze mnie zastanawiała kwestia dziedziczenia grzechu pierworodnego [nieznana zresztą Żydom] i przekleństwa jakie przez ten grzech spadło na ziemię. Jak pogodzić to z faktem, że zwierzęta istnieją miliony lat dłużej od człowieka i śmierć istnieje tak długo jak istnieje życie. A teologia chrześcijańska głosi, że śmierć przyszła na świat przez grzech, który zaistaniał dużo później od pojawienia się pierwszych form życia na ziemi. Proszę o odpowiedź. - nieania - 06-12-2007 15:53 Didero, a czy wiesz co było w raju? Tego jeszcze nikt nie zbadał. - Didero - 06-12-2007 16:04 nieania ja wiem,że nie było raju,a człowiek rozumny powstał w wyniku ewolucji. - gradzia - 06-12-2007 16:09 Cytat:A skąd wiesz, że coś jest ? Na podstawie czego stwierdzasz, że coś jest ?zmysły :-k - Didero - 06-12-2007 16:25 rozum!!! :mrgreen: - Anonymous - 06-12-2007 17:01 Didero napisał(a):A teologia chrześcijańska głosi, że śmierć przyszła na świat przez grzech, który zaistaniał dużo później od pojawienia się pierwszych form życia na ziemi.To chyba nie jest tak prosto, śmierć w sensie chrześcijańskim to takie cuś, co jest dostępne tylko dla istot które mają jej świadomość. Zwierzaki, to tak po prostu... pufff... i ich nie ma. Poza tym kto by się tam przejował jakimiś bytami, które nie wierzą w Boga. Co do raju, to przecież to oczywiste, Bóg wywalił pierwszych ludzi bo mu się sprzeciwili, a teraz drażni się z ich potomkami, którzy chcą wrócić, ale dziwnym zbiegiem okoliczności zamiast jednej furtki mają do wyboru kilka tysięcy - do tego pod górkę i pod wiatr. A zmysłom i rozumowi nie ma co wierzyć, bo to Szatan je omamia (najczęściej). - Marek MRB - 06-12-2007 21:14 Aż klawiatura świerzbi by odpowiedIeć, ale... co to da ? Nie karmić Trolli ! - heysel - 06-12-2007 21:22 gradzia napisał(a):To jeden ze starszych konfliktów : realizm vs idealizm.Cytat:A skąd wiesz, że coś jest ? Na podstawie czego stwierdzasz, że coś jest ?zmysły :-k Skąd wiesz, że Twoje dane zmysłowe są zgodne ze rzeczywistością ? (tak, matrix ;P ) - nieania - 07-12-2007 15:47 Didero napisał(a):ja wiem,że nie było raju,a człowiek rozumny powstał w wyniku ewolucji.Nauka juz temu zaczyna przeczyć, a ty to po prostu wiesz. Skąd? Widziałeś to? - Didero - 07-12-2007 16:10 Cytat:quote] Nauka juz temu zaczyna przeczyć, a ty to po prostu wiesz. Skąd? Widziałeś to?[/quote] Zaprzecza,że nie w procesie ewolucji?Czy,że nie było raju? - nieania - 07-12-2007 16:21 Temu, że nie było ewolucji. Jakiś czas temu moja nauczycielka biologii coś o tym mówiła.... A wcześniej oglądałam jakiś naukowy film, w którym były przedstawione najnowsze odkrycia obalające teorię Darwina. - Didero - 07-12-2007 16:35 To jakieś banialuki. |