Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net
Sklonowani - Wersja do druku

+- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (https://e-sancti.net/forum)
+-- Dział: Inne tematy (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Wiedza, nauka, filozofia. (/forumdisplay.php?fid=49)
+--- Wątek: Sklonowani (/showthread.php?tid=3263)

Strony: 1 2 3 4

Sklonowani - Offca - 20-02-2008 21:36

Jak myślicie, czy klony ludzkie mają/miałyby dusze?

- omyk - 20-02-2008 21:48

Oczywiście Uśmiech

To, że człowiekowi wydaje się, że zapanował nad życiem, to znaczy tylko tyle, że wydaje mu się Oczko I nic więcej Oczko

- Polonium - 20-02-2008 22:26

Klony ludzkie mają dusze. Bliźnięta jednojajowe to nic innego jak właśnie klony, tylko powstałe bez ingerencji ludzkiej. Każda istota ludzka posiada duszę - to logiczne.

(ciach - to że poodpiszesz coś "Offtopic" nie znaczy że ma to prawo bytu Język )

- Kimi - 20-02-2008 22:31

Tak mają, ale nie widzę żadnych powodów, by robić klony. Co do zapłodnienia in vitro to ja mam bardzo skomplikowane zdanie na ten temat. Zgodziłbym się na to, ale pod wieloma warunkami i na pewno nie do BADAŃ NAUKOWYCH!

- PS - 20-02-2008 22:48

chyba tak, nie widzę powodów, żeby nie miały. O ile człowiek (naukowiec) potrafi ingerować w poszczególne elementy rozwoju fizycznego i umysłowego człowieka (przedmiotu badań, że tak brzydko się wyrażę), to sam akt zapoczątkowania życia, tchnięcia ducha w mieszanke białek itd jest (przynajmniej teraz) nieosiągalny dla samego człowieka. To dziedzina stwórcy.

- Anonymous - 19-03-2008 15:38

niektórzy zapewne uznaliby że jej nie mają i powstałyby jakieś prześladowania wobec takich ludzi.
II wojna opierała się na prześladowaniach żydów to III może się wywiązać z nienawiści do klonów (jeśli by powstały)

IV będzie z nienawiści do robotów :roll:
ale wymyślam :roll: ...ale człowiek do wszystkiego jest zdolny ;/

- Ks.Marek - 19-03-2008 16:36

Bóg daje życie człowiekowi. Życia nie ma bez duszy, więc klony bez niej tez nie żyłyby.

- duszyczka - 19-03-2008 16:45

Cytat:Bóg daje życie człowiekowi. Życia nie ma bez duszy, więc klony bez niej tez nie żyłyby.
No tak ale jak by miały dusze to czy by w niej to samo siedziało co w naszej???

- Ks.Marek - 19-03-2008 17:00

Cytat:No tak ale jak by miały dusze to czy by w niej to samo siedziało co w naszej???
Nie wiem, co "siedzi" w twojej duszy. To już nie ten temat.

- duszyczka - 19-03-2008 17:05

Ks.Marek napisał(a):Nie wiem, co "siedzi" w twojej duszy
mi nie chodzi o moja dusze tylko o dusze tych kolonów.

- Ks.Marek - 19-03-2008 21:02

Cytat:mi nie chodzi o moja dusze tylko o dusze tych kolonów.
Nawet jeśli tak, to o co ci dokładnie chodzi? Możesz to rozwinąć?

- duszyczka - 19-03-2008 21:15

Ks.Marek napisał(a):awet jeśli tak, to o co ci dokładnie chodzi? Możesz to rozwinąć?
Czy taki klon odczuwł w sumieniu to samo co prawdziwy człowiek?? I czy dusza miała by takie same walory???

- Ks.Marek - 19-03-2008 21:22

duszyczka napisał(a):Czy taki klon odczuwł w sumieniu to samo co prawdziwy człowiek??
To jest prawdziwy człowiek, wyposażony w sumienie, duszę, w indywidualność.
duszyczka napisał(a):czy dusza miała by takie same walory???
Czyli jakie?

- duszyczka - 20-03-2008 08:49

Ks.Marek napisał(a):To jest prawdziwy człowiek, wyposażony w sumienie, duszę, w indywidualność.
No tak ale czy by mu to samo siedziało w srodku mysli te same błędy ten sam zal za grzechy co u prawdziwego?
Ks.Marek napisał(a):duszyczka napisał/a:
czy dusza miała by takie same walory???
Czyli jakie?
No czy by miał takie same mysli, poglądy i etc.

- Ks.Marek - 20-03-2008 09:06

duszyczka napisał(a):No tak ale czy by mu to samo siedziało w srodku mysli te same błędy ten sam zal za grzechy co u prawdziwego?
Top jest prawdziwy, pełnowartościowy człowiek. Nie ma mowy o androidzie, czy jakims innym "sztucznym" bycie