![]() |
Rok Kapłański - Wersja do druku +- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (http://e-sancti.net/forum) +-- Dział: Religia w Świecie (/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Skarby Kościoła (/forumdisplay.php?fid=43) +--- Wątek: Rok Kapłański (/showthread.php?tid=4367) Strony: 1 2 |
Rok Kapłański - Rachel - 10-04-2009 22:38 Cytat:KAI - 996/090409 - aga - 11-04-2009 15:48 Super ![]() - Rachel - 06-06-2009 22:11 Coś odnośnie wątku http://www.opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/idziemy200917-rokkaplanski.html - Rachel - 24-06-2009 21:22 ![]() - aga - 03-08-2009 00:00 Dzięki, Rachel. :* Bardzo ucieszyła mnie wiadomość o tym, że kapłani mają "swój" rok. Kiedy się zaczynał, jechałam właśnie do Medjugorje. ![]() - Rachel - 25-08-2009 16:52 Cytat: W Kościele katolickim przeżywamy Rok Kapłański.http://radiopodlasie.pl/wiadomosci/z-kraju/kanonicki-osrodek-powolan-12f3.html - Rachel - 10-09-2009 13:25 Odnośnie tego roku, wrzucam kolejny artykuł , który warto przeczytać moim zdaniem ![]() 1. Rok kapłański "Wierność Chrystusa- wierność kapłana 2.Wiara.pl w trosce o rok kapłański Plus List Ojca Świętego Może ktoś coś napisze, podzieli się itd co tyczy się kwestii kapłaństwa, roku kapłańskiego ![]() - TOMASZ32-SANCTI - 23-10-2009 09:41 Ja myślę, że ten szczególny czas jest czasem wyjątkowym zarówno dla kapłanów jak i dla samych wiernych. I nie dziwię się, że jako patrona tego roku kapłańskiego wybrano św. Jana Marie Vianneya. Jest on nie tylko patronem proboszczów, ale też wspaniałym świętym i wzorem do naśladowania dla wszystkich kapłanów. Ten święty w prosty dla każdego człowieka przedstawiał problemy człowieka i ukazywał właściwą drogę ku nawróceniu. Jego poświęcenie i wiara sprawiały, że nawet taka zapadał dziura jak Ars stała się miejscem doświadczania wielu łaska od Boga. Gdy Vianney przybył do tej miejscowości zastał właśnie takie miejsce, gdzie wiernych była mała garstka a po jego odejściu do domu Ojca ta mała miejscowść słynęła ogromną liczbą nawróceń, wierni ustawiali się w kolejkach do przyjmowania sakramentu pojednania u tego świetego kapłana. Skąd on czerpał siły, cierpliwość aby do takiego stopnia przemienić tą miejscowść? Wszystko oparł na Bogu, wiedział bowiem, że sam nic nie zrobi, wiedział, że bez pomocy Boga nie przemieni serc tych wszystkich ludzi. Myślę, że ten czas każdy kapłan powinien wykorzystać na poznawanie życia takich wzorów do naśladowania jak św Jan Vianney oraz zastanowić się nad tym jak docierać do wiernych, bo sytuacja nie jest za dobra. Wielu ludzi odchodzi od Kościoła. Myślę, że bardzo ważne jest zaangażowanie księży we wszelkie rucy i wspólnoty religijne, otwarcie się na wszelkie inicjatywy ludzi, którzy pragną coś robić, pragną działać na rzecz Ewangelizacji. uczestniczenie i pomoc w takich działaniach. Im bardziej księża się otwierają tym większe poparcie uzyskują i łatwiej jest wtedy docierać do różnych środowisk. Myślę też, że wiele zależy od sposobu docierania do wiernych - chodzi tutaj o język którym sie księża czy inne osoby duchowne posługują. Im więcej teologii w homiliach tym trudniej jest dotrzeć do prostych ludzi. Ten czas ma pomagać kapłanom w tej pracy apostolskiej i trzeba go wykorzystać, może to być czas szczególnego błogosławieństwa dla kapłanów, Bóg może udzielać wielu łask w tym czasie. Ten czas jest trudny, ale może być czasem wyjątkowo błogosławionym. Pozdrawiam - Tiffany - 27-10-2009 01:09 Dla mnie ogłaszanie jaki to rok jest bardzo ważne. Przenosi "środek ciężkości" na pewne tematy, pozwala zwrócić uwagę. Tym razem na kapłaństwo. Tym wytrwalej będę się za kapłanów modlić. - TOMASZ32-SANCTI - 30-10-2009 14:54 To ja też coś wrzucę do poczytania. Sam wybierałem ten artykuł i bawiłem się z przerabianiem tego tekstu, ponieważ był zapisany w pdf, ale warto było, bo ukazuje obraz kapłanów. Umieściłem go na serwisie, więc jest możliwy do przeczytania - nie potrzeba programów do pdf. ![]() Kapłan - tajemnica wielka! Święta i nie-święta! Warto przeczytać. No i czas podjąć jakąś dyskusję, bo jak narazie cicho jest w tym temacie. Zapraszam - Rachel - 04-11-2009 18:30 W radiu mamy audycję poświęconą roku kapłańskiemu, oraz innych cyklicznych audycjach jest wątek poruszany.... jak ktoś chce posłuchać, to odsyłam do archiwum http://archiwum.radiopodlasie.pl/?cat=1045 /kolejne pliki wrzucę już jutro :wink: / - Moria - 16-11-2009 20:48 Módlmy się za kapłanów. Oni potrzebują naszego wsparcia, naszego błagania Pana w ich intencji. Dla zachęty: św. Faustyna (†1938) "O Jezu mój, proszę Cię za Kościół cały, udziel mu miłości i światła Ducha swego, daj moc słowom kapłańskim, aby serca zatwardziałe kruszyły się i wróciły do Ciebie, Panie. Panie, daj nam świętych kapłanów, Ty sam ich utrzymuj w świętości. O Boski i Najwyższy Kapłanie, niech moc miłosierdzia Twego towarzyszy im wszędzie i chroni ich od zasadzek i sideł diabelskich, które ustawicznie zastawia na dusze kapłana. Niechaj moc miłosierdzia Twego, o Panie, kruszy i wniwecz obraca wszystko to, co by mogło przyćmić świętość kapłana – bo Ty wszystko możesz." św. o. Pio (†1968) W sposób szczególny zanoś modlitwę w intencji tych wszystkich, którzy pracują nad zbawieniem dusz i na chwałę naszego Ojca w niebie. (Epist.II, s. 70). Miej wielkie współczucie dla wszystkich duszpasterzy, głosicieli słowa Bożego... Błagaj Boga w ich intencji, aby (...), owocnie starali się o zbawienie dusz (Epist. III, s. 707). bł. Ignacy Kłopotowski (†1931) Kościół potrzebuje tak bardzo kapłanów pełnych Ducha Świętego, gotowych do poświęcenia, zapalonych gorliwością i rwących się do pracy z czystą intencją: dać chwałę Bogu i zbawić duszę.(...) Dobry kapłan to zaiste dar wielki dobroci Bożej, ale zjawia on się tylko tam i wtedy, gdzie go ściąga modlitwa serdeczna i gorąca. św. Jan Maria Vianney (†1859) "Dobry pasterz, pasterz według Bożego serca jest największym skarbem jaki dobry Bóg może dać parafii i jednym z najcenniejszych darów Bożego miłosierdzia" Strona poświęcona modlitwie za kapłanów: http://www.kaplani.com.pl/ - Rachel - 02-01-2010 18:44 Moria, dzięki wielkie. Kanonicy z okazji tegoż roku rozpoczęli akcję rekolekcji dla tych co należą do krucjaty modlitw za kapłanów i nowe powołania kapłańskie. Super sprawa. Ci, którzy się wpisali do krucjaty będę mieli konkretną formację. - Ania_Wawa - 05-01-2010 18:32 Wydaje mi siÄ, że Rok KapÅaÅski przypomni nam o tym, jak ważni i potrzebni sÄ nam kapÅani. Gdyby ich nie byÅo, nasza wiara byÅaby martwa i pusta, bo nie mielibyÅmy sakramentu Eucharystii i spowiedzi ÅwiÄtej. Catalina Rivas, wspóÅczesna boliwijska mistyczka, mówiÅa: "(...) zobaczyÅam MatkÄ BoÅ¼Ä , dokÅadnie po prawej stronie arcybiskupa, krok za celebransem (...). NajÅwiÄtsza Panna, ze zÅożonymi rÄkoma, spoglÄ daÅa uważnie i z szacunkiem na celebransa. MówiÅa do mnie stamtÄ d, ale cicho, prosto do serca, nie spoglÄ dajÄ c na mnie: «Dziwi ciÄ, że widzisz Mnie stojÄ cÄ za arcybiskupem, nieprawdaż? Tak wÅaÅnie powinno byÄ (...). Z caÅÄ miÅoÅciÄ , jakÄ Mój Syn Mi daje, nigdy nie daÅ Mi godnoÅci, jakÄ obdarzyÅ kapÅanów - daru kapÅaÅstwa do uobecniania codziennego cudu Eucharystii. Z tego powodu czujÄ gÅÄboki szacunek dla ksiÄży i dla cudu, jaki Bóg czyni przez ich posÅugÄ. To wÅaÅnie zmusza Mnie do klÄkniÄcia tutaj, za nimi»". - Rachel - 06-01-2010 21:53 http://www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=1941 Ważne są dzieła, podjęte w intencji wspomożenia kapłanów i wymodlenia /umocnienia/ nowo powołanych. |