Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Żywe robaki w czekoladkach firmy Wawel
Autor Wiadomość
Scott Offline
Moderator

Liczba postów: 2,259
Reputacja: 0
Żywe robaki w czekoladkach firmy Wawel
Cytat:Jak donosi krakowska "Gazeta Wyborcza", w czekoladkach firmy Wawel znaleźć można żywe robaki. Od kilku tygodni do producenta zgłaszają się zbulwersowani klienci.

Cytat:Rozmówczyni "GW", pani Celina znalazła robaki w "Kasztankach" i "Mieszance Krakowskiej". - Mąż w trakcie popołudniowego objadania się słodyczami przełamał jedną czekoladkę i zobaczył, że w środku zamiast nadzienia jest zwinięty robak - opowiada. - Wolę nie myśleć, co było w tych, które zjedliśmy bez zaglądania do środka. Po takiej przygodzie na dłuższy czas straciliśmy z mężem ochotę na jakiekolwiek słodycze- dodaje.

Robaki w czekoladkach firmy Wawel odkryła nie tylko pani Celina. Miał już z nimi do czynienia we wrześniu supermarket Real. Kierownictwo sklepu zdecydowało się usunąć z półek w całej Polsce feralną partię czekoladek.

Jak informuje "Gazeta", sprawą zajął się już sanepid. - Nasi inspektorzy sprawdzili dokładnie zakład produkcyjny i nakazali zniszczenie wadliwych produktów - mówi Stanisław Pawlus, kierownik działu żywności małopolskiego sanepidu.

Firma Wawel potwierdza, że od kilku tygodni zgłaszają się klienci, którzy znaleźli "mięso" w czekoladkach. Traktowane jest to jednak jak "wypadki losowe". - Nasz zakład jest pod stałą kontrolą sanepidu, wynajmujemy firmę, która zabezpiecza produkcję przed szkodnikami, sprawdzamy też, czy dostawcy prowadzą odpowiednie zabiegi zabezpieczające - mówi "Gazecie" Teresa Figiel, kierowniczka działu technologicznego firmy Wawel. - Jednak jeśli mamy do czynienia z owadami, zawsze może dojść do wypadku, a jesienią zdarzają się one w branży spożywczej dość często. Żadna kontrola sanepidu nie potwierdziła skażeń na produkcji i w magazynie, zatem owady mogły równie dobrze pojawić się u nas, jak na przykład w hurtowni.

Innego zdania jest sanepid. - Wawel powinien zrobić bardzo dokładną dezynfekcję, poza tym jedyna rada to ciągłe i drobiazgowe sprawdzanie surowców, z których robi się nadzienie - mówi Pawlus.

Wawel tłumaczy, że stoi przed wyborem: albo w słodyczach będzie więcej chemii, albo może czasem dojść do takich przykrych niespodzianek. A robaki nie są szkodliwe dla zdrowia klientów - w przeciwieństwie do środków chemicznych.

(Gazeta Wyborcza)

http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=416472

http://www.mamre.pl

"Jeżeli ze wszystkich burz i klęsk ocalicie Trójce Świętą i wasz Kościół- macie wszystko." kard. Wyszyński
12-10-2007 15:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Polonium Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3,635

Robaki w czekoladkach.Od razu znika apetyt,gdy piszą o czekoladkach z żywą "niespodzianką". Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie zakupić licznik do promieniowania jonizującego i lepiej,żeby nic nie wykazał. :krzywy: Jak widać,czasem lepiej zrezygnować ze "słodkiej pokusy".
12-10-2007 19:43
Terebint Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 360

Polonium napisał(a):Robaki w czekoladkach.Od razu znika apetyt,gdy piszą o czekoladkach z żywą "niespodzianką". Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie zakupić licznik do promieniowania jonizującego i lepiej,żeby nic nie wykazał. :krzywy: Jak widać,czasem lepiej zrezygnować ze "słodkiej pokusy".
To niech wyślą do Ameryki Południowej. Oczko Tam lubują się w takich robaczkowych przysmakach. Duży uśmiech

[center] [Obrazek: wilkpp9.png] [/center]
12-10-2007 21:46
gradzia Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 583

o jejku ale fajnie, w wiśniach tłuste robaczki, i w ich przetworach, w malinkach śliczne tłuściochy a teraz czekoladki...super, może utyję przez to :mrgreen:
więc najlepiej nie patrzec co sie je xD

[Obrazek: 86fd3ae5f8.png]

[Obrazek: 5d9508f04a.png]

Tam gdzie niezgoda na siebie, Ty Boże wkraczasz ze swoim uzdrowieniem
13-10-2007 00:09
Ks.Marek Offline
Moderator

Liczba postów: 8,460

gradzia napisał(a):o jejku ale fajnie, w wiśniach tłuste robaczki, i w ich przetworach, w malinkach śliczne tłuściochy a teraz czekoladki...super, może utyję przez to
Ja jadam tylko dżemy domowej roboty, Koleżanki mi opowiadały jak się robi je w przetwórniach...

A co do cusksów:
Tiki Taki jadam i malagi. :mrgreen:

"Człowiek, który wyrugował ze swego życia wszelkie odniesienia do absolutu, który wszystko sprowadził do ciasno pojmowanego materializmu, ulega zbydlęceniu i zaczyna żyć jak bydlę"
13-10-2007 00:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gradzia Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 583

Ks.Marek napisał(a):Ja jadam tylko dżemy domowej roboty, Koleżanki mi opowiadały jak się robi je w przetwórniach...
ja też tylko domowej i niech mi ksiądz wierzy te białe plamki w dżemie wiśniowym to nie sok zagotowany Uśmiech ale lepiej dla księdza nie patrzeć zbyt dobrze...to samo w soku wiśniowym...no chyba że tam na pólnocy Polski to soki się jeszcze przecedza przez coś. - jakiś filtr antyrobalowy

[Obrazek: 86fd3ae5f8.png]

[Obrazek: 5d9508f04a.png]

Tam gdzie niezgoda na siebie, Ty Boże wkraczasz ze swoim uzdrowieniem
13-10-2007 00:18
Ks.Marek Offline
Moderator

gradzia napisał(a):jakiś filtr antyrobalowy
Ale czemu rezygnować z takich bogatych zasobów protein?

"Człowiek, który wyrugował ze swego życia wszelkie odniesienia do absolutu, który wszystko sprowadził do ciasno pojmowanego materializmu, ulega zbydlęceniu i zaczyna żyć jak bydlę"
13-10-2007 00:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
duszyczka Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1,016

Tu nie ma nic do śmiechu jadłam te cukierki ze 3 dni temu a wczoraj wracam do domu i mama zaczeła mi to opowiadać to sie przestraszyłam;(

„Mówisz, że ja ci pomogłem. Była to moja przyjemność, tańczyłem mój taniec. Pomogło ci to, no to cudownie. Przyjmij moje gratulacje. Niczego mi nie zawdzięczasz”.Anthony de Mello
http://www.dkms.pl
http://www.krewniacy.pl
13-10-2007 08:05
Ks.Marek Offline
Moderator

duszyczka napisał(a):wczoraj wracam do domu i mama zaczeła mi to opowiadać to sie przestraszyłam;(
Ale czego sie tu bać. Te robaki nie powodują żadnej zarazy. Normalne zwierzątka z Bożej łaki...

13-10-2007 09:04
duszyczka Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1,016

No tak ale to jak sie człowiek dowiaduje o tym to jest mu źle i nie chce mu się jesć;(

„Mówisz, że ja ci pomogłem. Była to moja przyjemność, tańczyłem mój taniec. Pomogło ci to, no to cudownie. Przyjmij moje gratulacje. Niczego mi nie zawdzięczasz”.Anthony de Mello
http://www.dkms.pl
http://www.krewniacy.pl
13-10-2007 10:11
Polonium Offline
Stały bywalec

Szkoła przetrwania po prostu.Szarańcza,miód leśny,winniczki,żabie udka and so on.Z tego wszystkiego tylko winniczka jadłem.W smaku jak grzyby,trudno się domyśleć,że je się ślimaka.A zbierało się sporo tych winniczków.Dziewczyny jak zjadły ślimaka myślały,że zaraz staną się...Francuzkami. Duży uśmiech Kuchnia francuska jest też całkiem niezła,a robaki to już nie bardzo. :/ Mi teraz nachodzić zaczyna apetyt na owoce morza i francuskie przysmaki.Ale na robaki nie nachodzi mnie ochota.
13-10-2007 11:01
Offca Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 6,619

A ja bym sobie zjadła krewetki.

[Obrazek: e48477fab7.png]

[Obrazek: 30e8538467.png]

Nigdy nie postanawiaj nic nie robi? tylko dlatego, ?e mo?esz zrobi? bardzo ma?o. Rób co mo?esz.
13-10-2007 11:23
Polonium Offline
Stały bywalec

Szkoda,że z tymi krewetkami nie ma opcji "Download". Duży uśmiech
13-10-2007 11:36
Ela Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 705

Scott napisał(a):Wawel tłumaczy, że stoi przed wyborem: albo w słodyczach będzie więcej chemii, albo może czasem dojść do takich przykrych niespodzianek. A robaki nie są szkodliwe dla zdrowia klientów - w przeciwieństwie do środków chemicznych.

takie stwierdzenie jest niemoralne z punktu widzenia klienta i biznesu.

Ciekawa jestem czy ktos z konsumentow bedzie sadzil firme "Wawel"?

Prosimy Ci?, Panie Bo?e, niech w niebie wspiera nas modlitwa twojej m?czennicy Pauliny, aby zawsze wspomaga?o nas or?downictwo tej, któr? na ziemi otaczamy wielk? czci?. Amen.
13-10-2007 18:10
Ks.Marek Offline
Moderator

Ela napisał(a):Ciekawa jestem czy ktos z konsumentow bedzie sadzil firme "Wawel"?
Sądzę, że to za mała szkodliwość czynu. Więcej forsy pójdzie na pozew, niz by można było otrzymac odszkodowania...

[ Dodano: Sob 13 Paź, 2007 19:18 ]
Prędzej klientów stracą

13-10-2007 19:18
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów