Scott napisał(a):Idźmy dalej. Co z tym chrzescijanstwem śJ?
Cytat:Chrześcijanie inaczej?
Grzegorz Fels
Świadkowie Jehowy w rozmowie z ludźmi lubią podkreślać swój chrześcijański rodowód. Wielu zresztą uważa tą sektę za jeden z chrześcijańskich Kościołów, przeciw czemu świadkowie głośno nie przeczą. Zresztą ich własne publikacje zdają się akcentować owo chrześcijaństwo.
Oto parę przykładów takich wypowiedzi*: "Na swych chrześcijańskich zebraniach Świadkowie nabywają też umiejętności przekazywania orędzia Królestwa z łagodnością i szacunkiem" (str.361). "Dzięki wzorowaniu się na pierwszych chrześcijanach Świadkowie Jehowy zdołali objąć głoszeniem dobrej nowiny o Królestwie Bożym ogromne obszary naszego globu" (str. 363). "Dlatego ci kaznodzieje chrześcijańscy nadal będą odwiedzać swych bliźnich i dokładać gorliwych starań, by przybliżyć szczerych ludzi do prawdziwego Boga Jehowy" (str.365). Na podstawie tych czy innych wypowiedzi związki Świadków Jehowy z chrześcijaństwem mogą wydawać się jasne i oczywiste. Czy jednak tak jest na pewno?
W "wewnętrznej" książce sekty p.t.: "Prowadzenie rozmów na podstawie Pism" znajdujemy dokładne instrukcje jak reagować gdy otwierający drzwi ludzie mówią: "My już jesteśmy chrześcijanami" (odp.: "cieszę się, że to słyszę. ...Itd.), "mam własną religię ", "nie mam czasu", "mnie to nie interesuje", "jestem zajęty"...itd. Świadkowie dowiadują się z tej książki również jak rozmawiać gdy drzwi otworzy im nie chrześcijanin.
Zobaczmy więc co wspomniana publikacja Świadków Jehowy proponuje (odnośnie chrześcijaństwa) odpowiedzieć buddystom: "W rozmowie z buddystami podkreśl, że nie popierasz chrześcijaństwa" (str.21).
A co powiedzieć gdy rozmówca okaże się Żydem? :"Nie należymy do chrześcijaństwa i nie wierzymy w Trójcę, tylko oddajemy cześć Bogu Abrahama" (str. 23).
Zakładając nawet, że Świadkowie Jehowy traktują chrześcijaństwo jako "odstępne", a siebie jako właściwe, to i tak powyższe "kombinacje" wydają się być co najmniej nie uczciwe.
*Cytaty z książki Świadków Jehowy pt.: "Człowiek poszukuje Boga".
http://www.psychomanipulacja.pl/art/chrz...naczej.htm
A czy katolicy wzorem swego mistrza Jezusa głoszą dzisiaj ludziom z innych wyznań?
Jak katolik rozmawia o swej wierze ,na przykład z Żydem? Jaka jest wspólna płaszczyzna takiej rozmowy?
Według mnie taką płaszczyzną jest wspólna wiara w Boga Abrahama ,Izaaka i Jakuba.
Katolicy zaś ,którzy nie chcą z nami rozmawiac ,chociaż podają się za ludzi wierzących często jako powód podają brak czasu.
Gdy pada słowo Biblia ,często zamykają drzwi.Tym samym dają dowód swego stosunku do tej księgi.
Ja w takim przypadku mówię:
. Wszyscy jesteśmy zajęci, i to tak bardzo, że nieraz zaniedbujemy coś, co może mieć duże znaczenie ... Nie zabiorę panu wiele czasu, ale jestem pewna , że zaciekawi pana ten jeden urywek z Pisma Świętego (Łuk. 17:26, 27). Nikt z nas nie chciałby się znaleźć w takiej sytuacji, dlatego chociaż jesteśmy zabiegani, powinniśmy poświęcić trochę czasu na zastanowienie się, co mówi Biblia.