Cytat:Vanessa napisaÅ/a:
Jezus ukazywaÅ siÄ podobnie jak wczeÅniej anioÅowie ,którzy przecież byli duchami,a tylko przybierali postac mÄżczyzny.
Jezus podobnie, po zmarwychwstaniu do życia wiecznego w niebie byÅ duchem ,który siÄ materializuje.
Uczniowie nie zawsze rozpoznawali go po wyglÄ
dzie Maria myÅlaÅa że to ogrodnik ,to Åwiadczy ,że materializowaÅ siÄ w różnych ciaÅach.
Ciekawe, że sam Jezus temu przeczy:
Åk 24,36 A gdy rozmawiali o tym, On sam stanÄ
Å poÅród nich i rzekÅ do nich: «Pokój wam!» 37 Zatrwożonym i wylÄkÅym zdawaÅo siÄ, że widzÄ
ducha. 38 Lecz On rzekÅ do nich: «Czemu jesteÅcie zmieszani i dlaczego wÄ
tpliwoÅci budzÄ
siÄ w waszych sercach? 39 Popatrzcie na moje rÄce i nogi: to Ja jestem. Dotknijcie siÄ Mnie i przekonajcie: duch nie ma ciaÅa ani koÅci, jak widzicie, że Ja mam».
Trudno o wiÄkszy faÅsz i wiÄkszÄ
wprost bezczelnoÅÄ w faÅszowaniu Ewangelii.
Dodajmy do tego takie oto wypowiedzi PawÅa:
1kor 15,20 Tymczasem jednak Chrystus zmartwychwstaÅ jako pierwszy6 spoÅród tych, co pomarli. 21 Ponieważ bowiem przez czÅowieka [przyszÅa] ÅmierÄ, przez czÅowieka też [dokona siÄ] zmartwychwstanie. 22 I jak w Adamie wszyscy umierajÄ
, tak też w Chrystusie wszyscy bÄdÄ
ożywieni, 23 lecz każdy wedÅug wÅasnej kolejnoÅci. Chrystus jako pierwszy, potem ci, co należÄ
do Chrystusa, w czasie Jego przyjÅcia.
[...]
Jeżeli jest ciaÅo ziemskie powstanie też ciaÅo niebieskie. 45 Tak też jest napisane: StaÅ siÄ pierwszy czÅowiek , Adam, duszÄ
żyjÄ
cÄ
, a ostatni Adam duchem ożywiajÄ
cym. 46 Nie byÅo jednak wpierw tego, co duchowe, ale to, co ziemskie; duchowe byÅo potem. 47 Pierwszy czÅowiek z ziemi - ziemski, drugi CzÅowiek - z nieba. 48 Jaki ów ziemski, tacy i ziemscy; jaki Ten niebieski, tacy i niebiescy. 49 A jak nosiliÅmy obraz ziemskiego [czÅowieka], tak też nosiÄ bÄdziemy obraz [czÅowieka] niebieskiego.
A czym siÄ różni ciaÅo duchowe od ciaÅa materialnego?Czy Jezus zmartwychwstaÅ w tym samym ciele materialnym ,które miaÅ za życia na ziemi?
Czy też zmartwychwstaÅ w ciele duchowym ,jakie majÄ
anioÅowie w niebie?
[ Dodano: Wto 08 Gru, 2009 09:17 ]
Wojtek37 napisał(a):Kyllyan napisał(a):Dawid napisał(a):... - czy Towarzystwo Strażnica kÅamie, a dokÅadniej: manipuluje tekstami źródÅowymi?
Towarzystwo Straznica robi dokÅadnie to samo co wszystkie inne zwiÄ
zki wyznaniowe z ÅaciÅskim wÅÄ
cznie
Możesz to udowodniÄ?....
Owszem ,manipulujÄ
nie tylko tekstami żródÅowymi ,ale wrÄcz faÅszujÄ
BibliÄ do wÅasnych potrzeb doktrynalnych.
Aby umotywowac kult stworzenia a nie Stwórcy Rz 1:25 ,zamieniono sÅowo "szanowac na czcic" w .
J 5:23 BT âaby wszyscy oddawali czeÅÄ Synowi, tak jak oddajÄ
czeÅÄ Ojcu. Kto nie oddaje czci Synowi, nie oddaje czci Ojcu, który Go posÅaÅ.â
Podczas gdy w grece wystÄpuje sÅowo "szanowac".
Cytat z interlinii Vocatio:
"aby wszyscy szanowali Syna ,jako szanujÄ
Ojca.Nie szanujÄ
cy Syna nie szanuje Ojca (który posÅaÅ go)."