Shou napisał(a):Katolików, a dla mnie jest takowym osoba praktykująca swoje wyznanie, jest znacznie mniej.
Napewno jest mniej, jedni praktykują i uważaja siebie za katolików, inni nie praktykują i tez potrafią uznawać siebie za katolików. Ja myślę, że najbardziej brakuje takich ludzi, którzy z wiarą i przekonaniem będa bronić wartości chrześcijańskich, w tym także zycia od poczecia aż do naturalnej śmierci a nie chowali głowy w piasek lub chowali się po dziurach nie wiedząc czy dobrze postepują czy źle, czy warto sprzeciwiać się aborcji, czy też może nie we wszystkich przypadkach?
Prawdziwy katolik zawsze powinien stanąć w obronie życia i wartości chrześcijańskich, tego co świete. I takich katolików jest co raz mniej, dlatego tak ważna jest Ewangelizaja, tak wazne jest kierowanie sie wolą Boga a nie własną. Człowiek po swojemu może niszczyć innych, jeśli będzie opierał sie na tym co dla Boga jest ważne to będzie bronił wszystkiego, co Bóg uświęcił : życie, rodzinę, symbole czy wartości itp.
Świat upada bardzo nisko i starcie się z tą rzeczywistością, odpieranie pokus zła jest czymś bardzo trudnym dla wielu ludzi, ale bez walki nie jesteśmy w stanie zrobić nic. Aby mieć siłę do walki to nie pozostaje nic innego jak tylko się modlić.

:ks: