Ankieta: Czy umiesz gotowac ?
tak, ugotuje wszysttko oco mnie poprosza
tak tylko jajecznice
nie
[Wyniki ankiety]
 
Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Wiadomość
Lewiatan Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 437
Dołączył: Mar 2005
Reputacja: 0
Post: #1
Kulinaria
Proponuje aby w tym miejscu mozna było wymieniac sie doswiadczeniami zdobytymi na w dziedzinei kulinari. dokladniej wymieniac sie przepisami i takie tam.
25-08-2005 21:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jólka Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 2,182
Dołączył: Dec 2004
Reputacja: 0
Post: #2
 
najlepsze to są wszelkie potrawy na winie po studencku...

otwiera się lodówkę, patrzy co tam aktualnie się znajduje, to co nadaje sie do ugotowania wrzuca się pokrojone (lub w całości) do garnka, ewentualnie nadające się do smarzenia wrzuca się w całości (lub pokrojone) na patelnię. I danie gotowe Język

Niebo gwia?dziste nade mn?, prawo moralne we mnie...

[Obrazek: puchatek2.gif][Obrazek: puchatek.gif] [you] dobrze ?e jeste? Przytulanie
25-08-2005 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Offca Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 6,619
Dołączył: Sep 2004
Reputacja: 0
Post: #3
 
Niezły temat, ale w ankiecie nie ma niestety odpowiedzi, którą moglabym zaznaczyć ;P
Ale mogę Wam polecić już na początek pyyyyyyszną Sałatkę z tuńczyka
Sałatka jest mało wymagająca gdyż, potrzeba do niej zaledwie:

- kukurydzy
- czerwonej fasoli
- ryżu
- tuńczyka w oleju
- ser feta

Ser feta to najlepiej light, żeby nie był za słony, kroimy w kostkę - nie może być go za dużo, bo sałatka będzie wtedy mdła, bo tuńczyk jest słony. Ryż ugotować. Jak wszystko się już doda, wymieszać i sałatka gotowa. Produktów kupujecie tyle, w zależności od tego ile chcecie mieć sałatki Oczko Ja wszystko robię na oko, z niczym nie należy przesadzać.
:mrgreen:

[Obrazek: e48477fab7.png]

[Obrazek: 30e8538467.png]

Nigdy nie postanawiaj nic nie robi? tylko dlatego, ?e mo?esz zrobi? bardzo ma?o. Rób co mo?esz.
25-08-2005 21:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Lewiatan Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 437
Dołączył: Mar 2005
Reputacja: 0
Post: #4
 
a akcent smakowy kladziemy na ryz ???????????
25-08-2005 21:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Offca Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 6,619
Dołączył: Sep 2004
Reputacja: 0
Post: #5
 
Nie, tego ryżu też nie może być za dużo, bo wtedy będzie się wszystko brzydko kleić. Rysz dodajemy dla smaku, nie za dużo, ale też nie za mało. Ja ostatnio do takiej sałatki o pojemności całkiem sporej miski wrzuciłam jedną torebkę ryżu. Ryz jest tutaj "dopełniaczem". Główny akcent to tuńczyk.

[Obrazek: e48477fab7.png]

[Obrazek: 30e8538467.png]

Nigdy nie postanawiaj nic nie robi? tylko dlatego, ?e mo?esz zrobi? bardzo ma?o. Rób co mo?esz.
25-08-2005 21:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Annnika Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 5,771
Dołączył: Jun 2005
Reputacja: 1
Post: #6
 
Lewiatan, suuuuuper temat Uśmiech Uwielbiam pichcić Duży uśmiech

A to móje smakołyk: kotleciki z kapusty i pieczarekUśmiech

- małą główkę kapusty ugotować w osolonej wodzie, odcisnąć bardzo mocno i zmielić w maszynce; 50 dkg pieczarek ładnie usmażyć, z solą i dużą ilością pieprzu w niewielkiej ilości oliwy, duza cebula nie jest konieczna, ale mozna osobno podsmażyć na złoto i też domielić, wszystko wymieszać z 2 jajkmi, wsypać kilka łyzek kaszy manny błyskawicznej, na początek starczą 2-3, jak to zostanie na kilka minut to zobaczyć, czy kaszy jezcze dodać, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową jak ktoś lubi; zwartąmasę obtaczać w bułeczce i smażyć małe kotleciki (duze mogą sie rozpadać)

Pristem, tanie samczne, świetne z ketchupem. Ja dodaję do tego też- co sie nawinie, ziemniaki ugotowne, posiekane resztki wędlinki...

[Obrazek: RMNUp2.png] [Obrazek: ByBEp1.png]
26-08-2005 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Daidoss Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 2,079
Dołączył: May 2004
Reputacja: 0
Post: #7
 
Dajcie jakis dobry przepis na PIZZE Duży uśmiech
26-08-2005 17:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Aslan Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 494
Dołączył: Aug 2005
Reputacja: 0
Post: #8
 
Daidoss napisał(a):Dajcie jakis dobry przepis na PIZZE


przydałby się... ale taki sprawdzony przez Was! nie jakis z netuUśmiech ja mam siostre, ktora pracowala we wloszech w restauracji i jak przyjezdza to taką pizzę robi, że PALCE LIZAĆ! =P~ =P~ =P~
a teraz przydałby się jakis dobry...

na marginesie: kto lubi MIÓD?

Wydoby? mnie z do?u zag?ady
i z ka?u?y b?ota,
a stopy moje postawi? na skale
i umocni? moje kroki.
I w?o?y? w moje usta ?piew nowy,
pie?? dla naszego Boga.
Ps. 40
26-08-2005 17:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Daidoss Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 2,079
Dołączył: May 2004
Reputacja: 0
Post: #9
 
Aslan napisał(a):na marginesie: kto lubi MIÓD?
Ja Uśmiech nawet mam aktualnie w domu. Masz jais prosty przepis z miodem :?:
26-08-2005 17:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Aslan Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 494
Dołączył: Aug 2005
Reputacja: 0
Post: #10
 
mam NAJLEPSZY:

chleb razowy+ świeże masło+ biały ser+ miód -> taka kanapeczka...

TO JEST NATCHNIENIE DUCHA ŚW PO PROSTU! PRZYKŁAD DZIAŁANIA DUCHA WE WSZYSTKICH DZIEDZINACH NASZEGO ŻYCIA!

I za to chwała Panu!!

[ Dodano: Pią 26 Sie, 2005 18:25 ]
a propos: jaki miód lubicie najbardziej? ja gryczany i lipowy... =P~ =P~

Wydoby? mnie z do?u zag?ady
i z ka?u?y b?ota,
a stopy moje postawi? na skale
i umocni? moje kroki.
I w?o?y? w moje usta ?piew nowy,
pie?? dla naszego Boga.
Ps. 40
26-08-2005 18:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Annnika Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 5,771
Dołączył: Jun 2005
Reputacja: 1
Post: #11
 
Mam super przepis na zapiekankę na słodko, własnie konsumuję; to był eksperyment, ale wyszło, mniam, mniam :!:

Składniki:
- 3 czerstwe grahameczki bułeczki
- 2 świeże kajzerki
- 400 ml śmietanki słodkiej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1-2 łyżeczki cynamonu ( jak kto lubi)
- 1 kg śliwek
- 10-12 dkg margaryny lub masła
- 5 jaj
- 10 dkg migdałów, albo orzechów ziemnych bez soli + kilka kropli aromatu migdałowego.

1) Bułeczki pokroić w kromki, cienko, zalać podgrzaną śmietanką, zostawić do dokładnego namoczenia, mozna pomieszać, albo bułkę drobniej pokroić.
2) Ubić tłuszcz z cukrami i żółtkami, dodać do bułeczek.
3) Domieszać połówki śliwek (chyba wiadomo, że bez pestek Duży uśmiech :?: ) i cynamon
4) Dodać ubitą piane z białek z odrobiną soli, bakalie
5) Wyłożyć na natłuszczonblachei upiec do zrumienienia wierzchu ( dosć długo). Sprawdzić patyczkiem, jak jest po wyjeciu bez okruchów - gotowe Uśmiech Można jeść na ciepło z sosem waniliowym albo bitą śmietaną Uśmiech

Smacznego :!:

[Obrazek: RMNUp2.png] [Obrazek: ByBEp1.png]
27-08-2005 15:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Aslan Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 494
Dołączył: Aug 2005
Reputacja: 0
Post: #12
 
o kurczaki jakie to musie być słodkie oraz ciężkostrawne wielce! ale spróbuję.... wielce lubię takie wynalazki!

daidoss: i jak? probowałeś?

Wydoby? mnie z do?u zag?ady
i z ka?u?y b?ota,
a stopy moje postawi? na skale
i umocni? moje kroki.
I w?o?y? w moje usta ?piew nowy,
pie?? dla naszego Boga.
Ps. 40
27-08-2005 16:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Annnika Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 5,771
Dołączył: Jun 2005
Reputacja: 1
Post: #13
 
Mocno słodkie nie jest, bo cynamon jest wybitnie wytrawny no i sliwki też raczej kwaskowe.

A czy ciężkie ?? Nie wiem, dopiero jem Duży uśmiech

[Obrazek: RMNUp2.png] [Obrazek: ByBEp1.png]
27-08-2005 16:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Aslan Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 494
Dołączył: Aug 2005
Reputacja: 0
Post: #14
 
Annnika napisał(a):cynamon jest wybitnie wytrawny

uwielbiam cynamon!!!
sliwki też raczej kwaskowe- tez uwielbiam!

Wydoby? mnie z do?u zag?ady
i z ka?u?y b?ota,
a stopy moje postawi? na skale
i umocni? moje kroki.
I w?o?y? w moje usta ?piew nowy,
pie?? dla naszego Boga.
Ps. 40
27-08-2005 16:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
inis Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 222
Dołączył: Feb 2005
Reputacja: 0
Post: #15
 
Cytat:na marginesie: kto lubi MIÓD?
ja!!!! :mrgreen:

Aslan napisał(a):uwielbiam cynamon!!!
ja też!!!! :mrgreen:

ależ się wysiliłam... :roll2:
28-08-2005 16:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów