Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grzechy - PYCHA
Autor Wiadomość
M. Ink. * Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3,145
Reputacja: 0

DARTH_HELMUTH napisał(a):
Offca napisał(a):
DARTH_HELMUTH napisał(a):Nie uważacie, że grzech pychy popełnia sporo wyższych "rangą" duchownych? Nie tylko katolickich.
Jakieś konkrety? Bo to zbyt ogólna opinia.
Rydzyk, Jankowski, Glemp, Paetz, Życiński - poczynania tych panów niewiele mają wspólnego ze skromnością... Czyż nie?
co do Życińskiego i Glempa - wątpię; co do pozostałych ... looooz - ja tam tyż święty nie jestem; a weź pan takie radio chociaż spróbuj rozkręcić i nie zadzierać przy tym nosa...

"Bóg ukrył się dlatego, aby móc okazać miłosierdzie tym, którzy nie rozpoznali Jego ukrytej obecności".
09-10-2006 21:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Helmutt Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,815

M. Ink. * napisał(a):
Offca napisał(a):
DARTH_HELMUTH napisał(a):Nie uważacie, że grzech pychy popełnia sporo wyższych "rangą" duchownych? Nie tylko katolickich.
Rydzyk, Jankowski, Glemp, Paetz, Życiński - poczynania tych panów niewiele mają wspólnego ze skromnością... Czyż nie?
co do Życińskiego i Glempa - wątpię; co do pozostałych ... looooz - ja tam tyż święty nie jestem; a weź pan takie radio chociaż spróbuj rozkręcić i nie zadzierać przy tym nosa...
No Glemp mnie kiedyś bardzo obraził twierdząc publicznie, że ateisci to "szczekające kundelki tarzające się w błocie" czy jakoś podobnie. Ale już do diabła z tym.

Nie chodzi o zwykłe 'zadzieranie nosa". Chodzi o wysoce niemoralną postawę - "kto nie z nami ten przeciwko nam", "ja jestem ponad prawem" - którą to prezentują co poniektórzy z tych co innych za to samo ganią. Chciałoby się rzec "przyganiał kocioł garnkowi" Uśmiech
OK, w porządku - chcesz się wynosić ponad innych - prosze bardzo, ale innych nie potępiaj za to samo.

To pisałem ja - Helmutt fan Disco-Polo, który nie chodzi na Odnowę w Duchu Świętym i jeszcze żyje (ale dziwy co?).
10-10-2006 07:00
M. Ink. * Offline
Stały bywalec

M. Ink. * napisał(a):
Offca napisał(a):
No Glemp mnie kiedyś bardzo obraził twierdząc publicznie, że ateisci to "szczekające kundelki tarzające się w błocie" czy jakoś podobnie. Ale już do diabła z tym.

Nie chodzi o zwykłe 'zadzieranie nosa". Chodzi o wysoce niemoralną postawę - "kto nie z nami ten przeciwko nam", "ja jestem ponad prawem" - którą to prezentują co poniektórzy z tych co innych za to samo ganią. Chciałoby się rzec "przyganiał kocioł garnkowi" Uśmiech
OK, w porządku - chcesz się wynosić ponad innych - prosze bardzo, ale innych nie potępiaj za to samo.
i vice versa

"Bóg ukrył się dlatego, aby móc okazać miłosierdzie tym, którzy nie rozpoznali Jego ukrytej obecności".
12-10-2006 17:53
Annnika Offline
Administrator

Liczba postów: 5,771
Reputacja: 1

Czy moglibyście zrezygnować z kopiowania posta który jest powyżej :?: Paskudnie się czyta a odpisujecie w kilku słowach Smutny
12-10-2006 19:08
M. Ink. * Offline
Stały bywalec

na prośbę Anni:

DARTH_HELMUTH napisał(a):Nie chodzi o zwykłe 'zadzieranie nosa". Chodzi o wysoce niemoralną postawę - "kto nie z nami ten przeciwko nam", "ja jestem ponad prawem" - którą to prezentują co poniektórzy z tych co innych za to samo ganią. Chciałoby się rzec "przyganiał kocioł garnkowi"
i vice versa Helmucik

12-10-2006 21:35
Helmutt Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,815

Ależ ja nie potępiam. Wskazuję tylko na pewne sprawy, które są nie w porządku.

To pisałem ja - Helmutt fan Disco-Polo, który nie chodzi na Odnowę w Duchu Świętym i jeszcze żyje (ale dziwy co?).
13-10-2006 09:01
M. Ink. * Offline
Stały bywalec

zapewne Uśmiech

13-10-2006 22:33
Ks.Marek Offline
Moderator

Liczba postów: 8,460

Helmutt napisał(a):Ależ ja nie potępiam. Wskazuję tylko na pewne sprawy, które są nie w porządku.
Doleje oliwy do ognia, jak zwykle.
Helmutt, do jasnej ciasnej!!
W wydaniu twoim dyskusja ta rzeczywiście przypomina w swym brzmieniu owe szczekające kundelki tarzające się w błocie.
Chcesz byc gieroj mira? OK, proszę bardzo! Pokaz klasę i nie wytykaj słabości i upadków innych, tylko wysil sie na ogładę w prezentowaniu swych spostrzeżeń. Spróbuj zawstydzić swoim stylem wypowiedzi chociażby tylko mnie, który nie raz bywam karczemnym pieniaczem. :wink: :!:

[i][size=small]"[color=#FF0000]Człowiek, który wyrugował ze swego życia wszelkie odniesienia do absolutu, który wszystko sprowadził do ciasno pojmowanego materializmu, ulega zbydlęceniu i zaczyna żyć jak bydlę[/color]"[/size][/i]
12-07-2007 18:15
gradzia Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 583

no własnie pycha...czy np gdy pomogę komuś w autobusie, czy gdziekolwiek indziej i jestem zadowolona (wrecz dumna) z tego, bo wiem, że teraz mało osób dostzrega potrzeby innych czy popełniam grzech pychy??

[ Dodano: Nie 09 Wrz, 2007 21:27 ]
odpowiem sama sobie bo już wiem co i jak, a moze i innym to się przyda Uśmiech nie jest grzechem gdy czuję zadowolenie i dumę gdy komuś pomogę. Grzechem jest gdy to zadowolenie przeradza się w coś takiego, że patrzę na ludzi z wysoka, bo ja zrobiłam cos dobrego a ten o tu co siedzi nic nie zrobil.
18-07-2007 22:48
Śliweczka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 37

to ja teraz tak osobiście napiszę... ja np z tym grzechem chyba mam największy kłopot.... tzn teraz keidy juz wiem, ze jetsem w "grupie ryzyka" to stram sie duzo bardziej an to uważac...sądzę, ze takiej kwestii trzeba bardzo śledzić własne intencje, bo to jest chyba najważniejsze Uśmiech
no a ja sądzę, w ogołe często pycha może być udziałem ludzi żywo działajacych w Kościele... niestey... wlansie sama po sobie wiem, ze najcześciej moja pycha ma podłoże "oceniania" i "porównyania" relecji innych ludzi z Bogiem... i to dla mnie np jest bardzo przykre..., ze niestety pycha wkrada się nawet w tak piekne relecje z NIm, ze nawte będąc przed Nim jestem w stanie oceniać innych... bardzo mi przykro gdy o tym mysle...w piewszej chwili gdy dostrzegłam w sobie taką skłonnośc byłam (musze to przyznac) załamana... ale pewien Kapłan w konfesjonale powiedział mi wtedy tak;
" Spójrz na ta obserwajcję jak na łaskę. Bóg objawia nam tyle prawdy o nas samych ile jestesmy w danej chwili w stanie udźwignąc" -> i te słowa stały się dla mnie impulsem do działania i pracowania and sobą... teraz wiem, ze dostrzegłam swoj bład nie po to by przez niego wpadac w rozpacz,ale po to by się z niego podnosci... i teraz bardzo dziekjue Bogu, za te chwile smutku, po zrouzminiu ile zła się czai nawet moich relecjach z NIm... bo teraz mogę dzieki Niemu ozywiac ta relację i dązyc do uświęcania jej.... Uśmiech

" Uczyniłeś Panie nas przyjaciółmi Boga..." Uśmiech
09-01-2008 13:26
Polonium Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3,635

Jeśli nie czujemy się zbyt pewni siebie, dostrzegamy własne wady i zalety, nie czujemy się gorsi ani lepsi od innych i nie oczekujemy nic w zamian za uczynione dobro (czy to rzeczy doczesnych czy szczególnych łask) to wszystko O.K.

Aby uniknąć pychy i zbytniego skupienia na sobie najlepiej powtarzać sobie w myślach, że to co czynię czynię po to,aby uwielbiać Chrystusa swoim życiem. Służąc bliźnim i działając charytatywnie nie czyńmy tego dla własnej chwały ale na Chwałę Bożą. Uwielbiajmy Pana !

Gradziu,jak najbardziej cieszmy się z uczynionego dobra.Pamiętajmy,że taka była wola Boża, iż na naszej drodze spotkaliśmy tego potrzebującego i Jemu pomogliśmy. Dobro uczyniliśmy nie po to by czuć się lepszym i dostąpić w zamian szczególnych łask, lecz aby oddać Chwałę Panu.

Pycha to nic innego jak szukanie chwały dla siebie, a zapominanie o oddaniu Chwały Bogu.

Przedsionkiem pychy może być również uważanie się za gorszego od innych, któremu łatwiej ulec niż tzw.megalomanii. Takie przesadne poniżanie siebie pojawiające się jako pokusa,wtedy gdy nic nam się nie udaje może w skrajnych przypadkach prowadzić do zwątpienia w Miłosierdzie Boże lub do gniewu, kiedy bardzo łatwo o pychę. W gniewie człowiek może nieraz poczuć się kimś wielkim i w ten sposób niestety łatwo zgrzeszyć.

Mamy wady i zalety.Nie jesteśmy ani gorsi ani lepsi od innych. Annika ujęła to najlepiej: "Ecce homo" łac. = "Oto człowiek".
09-01-2008 15:32
gradzia Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 583

Cytat:Przedsionkiem pychy może być również uważanie się za gorszego od innych, któremu łatwiej ulec niż tzw.megalomanii. Takie przesadne poniżanie siebie pojawiające się jako pokusa,wtedy gdy nic nam się nie udaje może w skrajnych przypadkach prowadzić do zwątpienia w Miłosierdzie Boże lub do gniewu, kiedy bardzo łatwo o pychę. W gniewie człowiek może nieraz poczuć się kimś wielkim i w ten sposób niestety łatwo zgrzeszyć.
ja myślę ze to nie taka prawdziwa pycha jest a bardziej brak akceptacji siebie który ukrywamy pod maską stworzonej przez nas pychy, ale iluzorycznej, bo w końcu udajemy...
09-01-2008 23:47
Ks.Marek Offline
Moderator

Liczba postów: 8,460

Ja zaś skłonny jestem uznać, że pycha to pierwsza zdobycz szatana w człowieku. Nawet maleńkie jej ziarenko, przeoczone urasta do rozmiarów Mont Everest.

[i][size=small]"[color=#FF0000]Człowiek, który wyrugował ze swego życia wszelkie odniesienia do absolutu, który wszystko sprowadził do ciasno pojmowanego materializmu, ulega zbydlęceniu i zaczyna żyć jak bydlę[/color]"[/size][/i]
10-01-2008 01:11
Śliweczka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 37

zgadzam się z Ksiedzem... pycha chyba czesto bardzo jest punktem wyjsciowym dla pozostałych grzechow...

" Uczyniłeś Panie nas przyjaciółmi Boga..." Uśmiech
10-01-2008 01:35
Polonium Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3,635

Zgodnie ze słowami Św.Pawła: "miłość nie unosi się pychą". Jest pycha - nie ma miłości, jest miłość - nie ma pychy.
10-01-2008 16:15
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów