Wspólnota: Odnowa
Wyznanie: KK Pomogła: 11 razy Wiek: 26 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 2984 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 15:48
Annnika napisał/a:
Byłam na takich rekolekcjach uzdrowienia wspomnień, nic mi nie dały.
Może dlatego nic nie dają, bo pierwej trzeba by było udać się do terapeuty? Warto najpierw wiedzieć co się chce uzdrawiać i żeby świadomość zranień nie rozwaliła psychicznie na takich rekolekcjach.
Nie mówię tutaj konkretnie o Tobie, Annnika, tylko ogólnie - nie każdy może wziąć udział w takich rekolekcjach. To jest moje zdanie.
Wyznanie: rzym-kat. Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Mar 2009 Posty: 10 Skąd: Caly swiat
Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 23:43
Udział w rekolekcjach Uzdrowienie wspomnień i Akceptacja siebie jest obwarowany konkretnymi warunkami.
Zgłoszenie na te rekolekcje odbywa się poprzez wypełnienie ankiety. W mojej wspólnocie taka ankieta musi być jeszcze podpisana przez lidera. Ankiety uczestników są weryfikowane przez zespół prowadzący. Dlatego iż nie każdy powinien brać udział w takich rekolekcjach. Osoby nadwrażliwe, mające problemy psychiczne bądź w depresji nie powinny brać udziału w takich rekolekcjach, gdyż problemy poruszane w czasie trwania rekolekcji mogłyby przyczynić się do jeszcze większych problemów.
Często też rekolekcje są początkiem procesu uzdrowienia dlatego też warto mieć kierownika duchowego który pomoże uporządkować uczucia i emocje które mogą pojawiać się już po rekolekcjach.
Poza tym rekolekcje podają pewną metodę na radzenie sobie z naszymi zranieniami, ale to co najważniejsze w tych rekolekcjach to to że ja staje ze swoją historią życia, ze swoimi zranieniami a Pan uzdrawia moje serce.
Wyznanie: KK Pomogła: 11 razy Wiek: 26 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 2984 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro 10 Lut, 2010 09:37
spes77 napisał/a:
nie każdy powinien brać udział w takich rekolekcjach. Osoby nadwrażliwe, mające problemy psychiczne bądź w depresji nie powinny brać udziału w takich rekolekcjach, gdyż problemy poruszane w czasie trwania rekolekcji mogłyby przyczynić się do jeszcze większych problemów.
To właśnie miałam na myśli powyżej. Dobrze, że to się weryfikuje przed rekolekcjami.