Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net
Kulinaria - Wersja do druku

+- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (http://e-sancti.net/forum)
+-- Dział: Pogaduchy na LUZIE (/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Nasze zainteresowania :) (/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Wątek: Kulinaria (/showthread.php?tid=720)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Kulinaria - Lewiatan - 25-08-2005 21:11

Proponuje aby w tym miejscu mozna było wymieniac sie doswiadczeniami zdobytymi na w dziedzinei kulinari. dokladniej wymieniac sie przepisami i takie tam.


- Jólka - 25-08-2005 21:17

najlepsze to są wszelkie potrawy na winie po studencku...

otwiera się lodówkę, patrzy co tam aktualnie się znajduje, to co nadaje sie do ugotowania wrzuca się pokrojone (lub w całości) do garnka, ewentualnie nadające się do smarzenia wrzuca się w całości (lub pokrojone) na patelnię. I danie gotowe Język


- Offca - 25-08-2005 21:21

Niezły temat, ale w ankiecie nie ma niestety odpowiedzi, którą moglabym zaznaczyć ;P
Ale mogę Wam polecić już na początek pyyyyyyszną Sałatkę z tuńczyka
Sałatka jest mało wymagająca gdyż, potrzeba do niej zaledwie:

- kukurydzy
- czerwonej fasoli
- ryżu
- tuńczyka w oleju
- ser feta

Ser feta to najlepiej light, żeby nie był za słony, kroimy w kostkę - nie może być go za dużo, bo sałatka będzie wtedy mdła, bo tuńczyk jest słony. Ryż ugotować. Jak wszystko się już doda, wymieszać i sałatka gotowa. Produktów kupujecie tyle, w zależności od tego ile chcecie mieć sałatki Oczko Ja wszystko robię na oko, z niczym nie należy przesadzać.
:mrgreen:


- Lewiatan - 25-08-2005 21:53

a akcent smakowy kladziemy na ryz ???????????


- Offca - 25-08-2005 21:57

Nie, tego ryżu też nie może być za dużo, bo wtedy będzie się wszystko brzydko kleić. Rysz dodajemy dla smaku, nie za dużo, ale też nie za mało. Ja ostatnio do takiej sałatki o pojemności całkiem sporej miski wrzuciłam jedną torebkę ryżu. Ryz jest tutaj "dopełniaczem". Główny akcent to tuńczyk.


- Annnika - 26-08-2005 16:12

Lewiatan, suuuuuper temat Uśmiech Uwielbiam pichcić Duży uśmiech

A to móje smakołyk: kotleciki z kapusty i pieczarekUśmiech

- małą główkę kapusty ugotować w osolonej wodzie, odcisnąć bardzo mocno i zmielić w maszynce; 50 dkg pieczarek ładnie usmażyć, z solą i dużą ilością pieprzu w niewielkiej ilości oliwy, duza cebula nie jest konieczna, ale mozna osobno podsmażyć na złoto i też domielić, wszystko wymieszać z 2 jajkmi, wsypać kilka łyzek kaszy manny błyskawicznej, na początek starczą 2-3, jak to zostanie na kilka minut to zobaczyć, czy kaszy jezcze dodać, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową jak ktoś lubi; zwartąmasę obtaczać w bułeczce i smażyć małe kotleciki (duze mogą sie rozpadać)

Pristem, tanie samczne, świetne z ketchupem. Ja dodaję do tego też- co sie nawinie, ziemniaki ugotowne, posiekane resztki wędlinki...


- Daidoss - 26-08-2005 17:25

Dajcie jakis dobry przepis na PIZZE Duży uśmiech


- Aslan - 26-08-2005 17:50

Daidoss napisał(a):Dajcie jakis dobry przepis na PIZZE


przydałby się... ale taki sprawdzony przez Was! nie jakis z netuUśmiech ja mam siostre, ktora pracowala we wloszech w restauracji i jak przyjezdza to taką pizzę robi, że PALCE LIZAĆ! =P~ =P~ =P~
a teraz przydałby się jakis dobry...

na marginesie: kto lubi MIÓD?


- Daidoss - 26-08-2005 17:57

Aslan napisał(a):na marginesie: kto lubi MIÓD?
Ja Uśmiech nawet mam aktualnie w domu. Masz jais prosty przepis z miodem :?:


- Aslan - 26-08-2005 18:22

mam NAJLEPSZY:

chleb razowy+ świeże masło+ biały ser+ miód -> taka kanapeczka...

TO JEST NATCHNIENIE DUCHA ŚW PO PROSTU! PRZYKŁAD DZIAŁANIA DUCHA WE WSZYSTKICH DZIEDZINACH NASZEGO ŻYCIA!

I za to chwała Panu!!

[ Dodano: Pią 26 Sie, 2005 18:25 ]
a propos: jaki miód lubicie najbardziej? ja gryczany i lipowy... =P~ =P~


- Annnika - 27-08-2005 15:48

Mam super przepis na zapiekankę na słodko, własnie konsumuję; to był eksperyment, ale wyszło, mniam, mniam :!:

Składniki:
- 3 czerstwe grahameczki bułeczki
- 2 świeże kajzerki
- 400 ml śmietanki słodkiej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1-2 łyżeczki cynamonu ( jak kto lubi)
- 1 kg śliwek
- 10-12 dkg margaryny lub masła
- 5 jaj
- 10 dkg migdałów, albo orzechów ziemnych bez soli + kilka kropli aromatu migdałowego.

1) Bułeczki pokroić w kromki, cienko, zalać podgrzaną śmietanką, zostawić do dokładnego namoczenia, mozna pomieszać, albo bułkę drobniej pokroić.
2) Ubić tłuszcz z cukrami i żółtkami, dodać do bułeczek.
3) Domieszać połówki śliwek (chyba wiadomo, że bez pestek Duży uśmiech :?: ) i cynamon
4) Dodać ubitą piane z białek z odrobiną soli, bakalie
5) Wyłożyć na natłuszczonblachei upiec do zrumienienia wierzchu ( dosć długo). Sprawdzić patyczkiem, jak jest po wyjeciu bez okruchów - gotowe Uśmiech Można jeść na ciepło z sosem waniliowym albo bitą śmietaną Uśmiech

Smacznego :!:


- Aslan - 27-08-2005 16:09

o kurczaki jakie to musie być słodkie oraz ciężkostrawne wielce! ale spróbuję.... wielce lubię takie wynalazki!

daidoss: i jak? probowałeś?


- Annnika - 27-08-2005 16:13

Mocno słodkie nie jest, bo cynamon jest wybitnie wytrawny no i sliwki też raczej kwaskowe.

A czy ciężkie ?? Nie wiem, dopiero jem Duży uśmiech


- Aslan - 27-08-2005 16:16

Annnika napisał(a):cynamon jest wybitnie wytrawny

uwielbiam cynamon!!!
sliwki też raczej kwaskowe- tez uwielbiam!


- inis - 28-08-2005 16:26

Cytat:na marginesie: kto lubi MIÓD?
ja!!!! :mrgreen:

Aslan napisał(a):uwielbiam cynamon!!!
ja też!!!! :mrgreen:

ależ się wysiliłam... :roll2: