Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piekło to ostateczne odrzucenie Pana Boga
Autor Wiadomość
Leszek Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 277
Reputacja: 0

Maryja jest tam, gdzie jest Bóg.
28-06-2006 12:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ziobro Adama Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 378

Leszek napisał(a):Maryja jest tam, gdzie jest Bóg.
a Bóg pewnie tam, gdzie Maryja ? no to sie wysiliłeś z tą odpowiedzią 8)
w takim razie po co Maryji ciało ? do czego jej potrzebne w obcowaniu z Bogiem ?

Always Look on the Bright Side of Life
28-06-2006 14:50
Leszek Offline
Dużo pisze

Dlatego, że Maryja jest pierwszym, w pełni zbawionym przez Chrystusa człowiekiem.
28-06-2006 14:56
ziobro Adama Offline
Dużo pisze

Leszek napisał(a):Dlatego, że Maryja jest pierwszym, w pełni zbawionym przez Chrystusa człowiekiem.
zastanawiam się nad sensem dalczej z tobą dyskusji .. pytałem PO CO MARYJI CIAŁO, a nie "dlaczego" ...

p.s. o ile uznajesz autorytet Biblii, to musiałeś mimochodem zauważyć, ze przed Maryją byli Henoch i Eliasz, którzy zostali przemienieni ...

28-06-2006 15:25
Leszek Offline
Dużo pisze

Dlatego, że człowiek jest w pełni zbawiany wraz ze swym ciałem - zmartwychwstanie ciał. Co do Henocha i Eliasza, owszem, można tak uważać, ale przecież wystarczy choć pobieżnie zapoznać się z Pismem świętym, żeby wiedzieć, że Maryja swoim udziałem w zbawczym dziele Jezusa Chrystusa nieporównywalnie przewyższała tych dwóch świętych mężów.
28-06-2006 16:21
ziobro Adama Offline
Dużo pisze

Leszek napisał(a):Dlatego, że człowiek jest w pełni zbawiany wraz ze swym ciałem - zmartwychwstanie ciał.
a ty w koło macieju ... zmartwychwstanie dotyczy wszystkich, którzy kiedykolwiek umarli ... nawet potępieni dostaną swoje nieśmiertelne ciała ...
Leszek napisał(a):Co do Henocha i Eliasza, owszem, można tak uważać, ale przecież wystarczy choć pobieżnie zapoznać się z Pismem świętym, żeby wiedzieć, że Maryja swoim udziałem w zbawczym dziele Jezusa Chrystusa nieporównywalnie przewyższała tych dwóch świętych mężów.
no to chyba faktycznie pobieżnie się zapoznawałeś z Biblią ... ale ja nie o to przecież pytałem !

po raz kolejny zapytam: jeśli wierzysz, że Maryja została wzięta z ciałem do Nieba, to gdzie to ciało przebywa ? w jakimś świecie materialnym, czy w jakimś miejscu, gdzie nie ma materii ?
przecież ciała wielu świętych katolickich nadal spoczywają w grobach, a mimo to uwazasz ich za zbawionych .. no to jak to jest ?

29-06-2006 12:00
Leszek Offline
Dużo pisze

Zmartwychwstałe ciało Maryi przebywa w tym samym świecie, co zmartwychwstałe ciało Jezusa Chrystusa.
Jakoś trudno jest Ci przyznać, że zbawienie Maryi dokonało się już w sposób pełny; inni będą mieli ten przywilej przy drugim przyjściu Jezusa Chrystusa i powszechnym zmartwychwstaniu ciał.
29-06-2006 12:19
ziobro Adama Offline
Dużo pisze

Leszek napisał(a):Zmartwychwstałe ciało Maryi przebywa w tym samym świecie, co zmartwychwstałe ciało Jezusa Chrystusa.
czyli gdzie ?

29-06-2006 15:51
Leszek Offline
Dużo pisze

W niebie. Chrystus wstąpił do nieba, Maryja została wniebowzięta.
29-06-2006 16:02
ziobro Adama Offline
Dużo pisze

Leszek napisał(a):W niebie.
a dokładniej ? czy to jakieś konkretne, "fizyczne" miejsce, czy raczej "nigdzie-nigdy" ? czy w niebie potrzebne jest Maryji ciało, czy też może jest bezużyteczne ?
pytam o to,gdyż zastanawiam się nad ewentualnymi powodami, dla których Bóg miałby wskrzeszać Maryję już teraz ....

30-06-2006 10:33
Leszek Offline
Dużo pisze

W takim razie załóż osobny temat, bo ten dotyczy piekła.
30-06-2006 11:21
ziobro Adama Offline
Dużo pisze

Leszek napisał(a):W takim razie załóż osobny temat, bo ten dotyczy piekła.
w zasadzie nie musisz odpowiadać .. już się zorientowałem mw jakie masz zdanie na temat "problemu" który przedstawiłem

30-06-2006 11:55
Ks.Marek Offline
Moderator

Liczba postów: 8,460

ziobro Adama napisał(a):jeśli wierzysz, że Maryja została wzięta z ciałem do Nieba, to gdzie to ciało przebywa ? w jakimś świecie materialnym, czy w jakimś miejscu, gdzie nie ma materii ?

A ty ziobro widzę, że masz problem ze zmartwychwstaniem samego Chrystusa. Bo przecież przyznasz, że Gagarin Go nie widział, prawda?

[i][size=small]"[color=#FF0000]Człowiek, który wyrugował ze swego życia wszelkie odniesienia do absolutu, który wszystko sprowadził do ciasno pojmowanego materializmu, ulega zbydlęceniu i zaczyna żyć jak bydlę[/color]"[/size][/i]
30-06-2006 12:32
ziobro Adama Offline
Dużo pisze

Ks.Marek napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):jeśli wierzysz, że Maryja została wzięta z ciałem do Nieba, to gdzie to ciało przebywa ? w jakimś świecie materialnym, czy w jakimś miejscu, gdzie nie ma materii ?
A ty ziobro widzę, że masz problem ze zmartwychwstaniem samego Chrystusa. Bo przecież przyznasz, że Gagarin Go nie widział, prawda?
zaiste, "problem" istnieje i tylko ktoś z klapkami na oczach może udawać, że nie istnieje ...
jednak w przypadku Jezusa, jego zmartwychwstanie zostało przepowiedziane przez proroków, więc choćby tylko z tego powodu porównanie jest niezbyt celne ...

jeśli osiągnięcie przez człowieka doskonałości wymaga, aby ciało na powrót zjednoczyło się z duszą (i zostało przemienione), to znaczy że w Królestwie Boga nasze ciała będą spełniały jakieś ważne funkcje ...skoro już teraz wierzymy, ze niektórzy nasi zmarli przodkowie zmartwychwstali, to oznacza że w jakiś sposób z tych ciał korzystają .. jesli korzystają to muszą istnieć do tego odpowiednie warunki .. gdyby to było w "nigdzie-nigdy", to ciało raczej jest zbędne ...
można by zatem wyciągnąć wniosek, że Niebo to jakieś miejsce we wszechświecie, jak najbardziej materialne, gdzie być może panują inne prawa fizyki, jednak takie, w którym zachodzą wzajemne relacje i oddziaływania miedzy osobami i otoczeniem ...

30-06-2006 14:33
Leszek Offline
Dużo pisze

Ale z ciebie palant, Ziobro. Już od dłuższego czasu usiłuję ci wbić do głowy, że ciało Jezusa Chrystusa po zmartwychwstaniu nabrało innych właściwości, charakterystycznych dla nowego świata, o czym łatwo się przekonać czytając Pismo święte, dlatego dywagacje o fizyce oraz miejscu materialnym nie mają żadnego sensu. Podobnie rzecz się ma z ciałem Maryi wniebowziętej.
30-06-2006 14:42
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów