Ks.Marek napisał:"A ja myślałem, że był człowiekiem Bożym, który w dobitny sposób udowadnia, że oprócz Boga nie ma nic, co mogłoby obdarować człowieka życie i to takim w obfitości i pełni. Poza tym, czas powstania ks. Hioba dowodzi, iż nie było wówczas mowy o demonologii ni o grzechu pierworodnym. Dla Hioba szatan nie istniał. Nie było w ogóle do pomyślenia dla Ludu ST, by jakiś tam diabeł mógł wchodzić w szyki Panu Bogu. Można było odejść od Boga, ale to była ślepa uliczka, bez celu. Dopiero NT wnosi klarowną nauke o szatanie jako odwiecznym wrogu Stworzyciela. Inaczej mowiąc, przebija się na druga stronę tej niby ślepej uliczki, dając jej nazwe piekła".
nie ma ksiądz racji:
Kpł 17:7 Br "Nie wolno im [synom Izraela] już składać ofiar demonom, z którymi dotychczas cudzołożyli. Będzie to dla nich prawo wieczne, przekazywane z pokolenia na pokolenie."
Pwt 32:17 Br "Składali ofiary demonom, nie Bogu, bożkom, których wcale nie znali; bożkom nowym, świeżo powstałym, takim, przed którymi nie drżeli ich ojcowie."
2Sm 22:5 Br "Bo ogarnęły mnie fale śmierci, napełniły mnie bojaźnią potoki demonów."
Ps 106:37 Br "Przynosili im własnych synów i córki i składali z nich ofiary demonom."
Kpł 17:7 BT "Odtąd nie będą składać ofiar demonom, z którymi uprawiali nierząd. Będzie to dla nich ustawa wieczysta dla ich pokoleń."
Tb 6:8 BT "A ten mu odpowiedział: Serce i wątrobę ryby spal przed mężczyzną lub kobietą, których opanował demon lub zły duch, a zniknie opętanie i już nigdy nie zwiąże się z nim."
Tb 6:14 BT "A Tobiasz w odpowiedzi rzekł Rafałowi: Bracie Azariaszu, ja słyszałem, że ona była wydawana już za siedmiu mężów i że oni zmarli w swych komnatach małżeńskich tej nocy, kiedy zbliżali się do niej. Słyszałem także, jak niektórzy mówili, że zabija ich demon."
Tb 6:15 BT "Teraz to i ja się boję, ponieważ jej samej nie dzieje się krzywda, lecz ktokolwiek chce się zbliżyć do niej, zabija go demon. Jestem jedynakiem ojca mego. Nie mogę umrzeć i tak doprowadzić do grobu życia mojego ojca i matki skutkiem żałoby po mnie. A przecież nie mają drugiego syna, aby ich pogrzebał."
Kpł 17:7 Bw "I nie będą już zarzynali swoich zwierząt na rzeźną ofiarę dla demonów, z którymi popełniają cudzołóstwo. Będzie to dla nich ustawą wieczną dla ich pokoleń."
Pwt 32:17 Bw "Składali ofiary demonom, które nie są bogami, Bogom, których ojcowie wasi nie znali, Nowym, które nie dawno się pojawiły."
Ps 106:37 Bw "Ofiarowali demonom Synów swych i córki swoje."
1Krn 21:1 Br "Lecz oto szatan zaczął nastawać na Izrael i podsunął Dawidowi myśl, żeby przeprowadził spis całej ludności."
Hi 1:6 Br "Lecz oto pewnego razu zdarzyło się, że gdy przyszli, aby stanąć przed Panem, synowie Boga, pojawił się także wśród nich szatan."
Hi 1:7 Br "I zapytał Pan szatana: Skąd przychodzisz? A szatan odpowiedział Panu: Przemierzyłem całą ziemię wzdłuż i wszerz."
Hi 1:8 Br "Powiedział tedy Pan do szatana: Czy zwróciłeś uwagę na sługę mojego, Hioba? Drugiego takiego nie ma nigdzie na ziemi. Jest to mąż niezwykle szlachetny i sprawiedliwy, żyje bogobojnie, unikając wszelkiego zła."
Hi 1:9 Br "Szatan zaś odpowiedział Panu mówiąc: A czy to tak bez powodu żyje Hiob bojaźnią Bożą?"
Hi 1:12 Br "Powiedział tedy Pan do szatana: Dobrze! Daję ci władzę nad całą jego majętnością. Tylko jego samego nie wolno ci dotknąć! Wtedy odszedł szatan sprzed oblicza Pana."
Hi 2:1 Br "I oto pewnego dnia zdarzyło się, że gdy przeszli, aby się stawić przed Panem, synowie Boga, pojawił się także wśród nich szatan."
Hi 2:2 Br "I zapytał Pan szatana: Skąd przychodzisz? A szatan odpowiedział Panu: Przemierzyłem całą ziemię wzdłuż i wszerz."
Hi 2:3 Br "Powiedział tedy Pan do szatana: Czy zwróciłeś uwagę na sługę mojego, Hioba? Drugiego takiego nie ma nigdzie na ziemi. Jest to mąż niezwykle szlachetny i sprawiedliwy, żyje bogobojnie, unikając wszelkiego zła. Nadal jest on niezmiennie pobożny, choć nakłoniłeś mnie żebym go - bez żadnego powodu - zrujnował."
Hi 2:4 Br "Odpowiadając na to rzekł szatan do Pana: Skóra za skórę! Człowiek gotów jest oddać za swoje życie wszystko, co posiada."
Biblia Tysiąclecia (1965-71) znaleziono wersetów: 48 1 - 10
1Krn 21:1 BT "Powstał szatan przeciwko Izraelowi i pobudził Dawida, żeby policzył Izraela."
Hi 1:6 BT "Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży udawali się, by stanąć przed Panem, że i szatan też poszedł z nimi."
Hi 1:7 BT "I rzekł Bóg do szatana: Skąd przychodzisz? Szatan odrzekł Panu: Przemierzałem ziemię i wędrowałem po niej."
Hi 1:8 BT "Mówi Pan do szatana: A zwróciłeś uwagę na sługę mego, Hioba? Bo nie ma na całej ziemi drugiego, kto by tak był prawy, sprawiedliwy, bogobojny i unikający grzechu jak on."
Hi 1:9 BT "Szatan na to do Pana: Czyż za darmo Hiob czci Boga?"
Hi 1:12 BT "Rzekł Pan do szatana: Oto cały majątek jego w twej mocy. Tylko na niego samego nie wyciągaj ręki. I odszedł szatan sprzed oblicza Pańskiego."
Hi 2:1 BT "Pewnego dnia, gdy synowie Boży udawali się, by stawić się przed Panem, poszedł i szatan z nimi, by stanąć przed Panem."
Hi 2:2 BT "I rzekł Pan do szatana: Skąd przychodzisz? Szatan odpowiedział Panu: Przemierzałem ziemię i wędrowałem po niej."
Hi 2:3 BT "Rzekł Pan szatanowi: Zwróciłeś uwagę na sługę mego, Hioba? Bo nie ma na całej ziemi drugiego, kto by był tak prawy, sprawiedliwy, bogobojny i unikający zła jak on. Jeszcze trwa w swej prawości, choć mnie nakłoniłeś do zrujnowania go, na próżno."
Hi 2:4 BT "Na to szatan odpowiedział Panu: Skóra za skórę. Wszystko, co człowiek posiada, odda za swoje życie."
1Krn 21:1 Bw "Wtedy wystąpił szatan przeciwko Izraelowi, pobudziwszy Dawida do tego, aby policzył Izraelitów."
Hi 1:6 Bw "Otóż zdarzyło się pewnego dnia, że przybyli synowie Boży, aby się stawić przed Panem, a wśród nich przybył też i szatan."
Hi 1:7 Bw "I rzekł Pan do szatana: Skąd przybywasz? A szatan odpowiedział Panu, mówiąc: Wędrowałem po ziemi i przeszedłem ją wzdłuż i wszerz."
Hi 1:8 Bw "Rzekł Pan do szatana: Czy zwróciłeś uwagę na mojego sługę, Joba? Bo nie ma mu równego na ziemi. Mąż to nienaganny i prawy, bogobojny i stroniący od złego."
Hi 1:9 Bw "Na to szatan odpowiedział Panu, mówiąc: Czy za darmo jest Job tak bogobojny?"
Hi 1:12 Bw "Na to rzekł Pan do szatana: Oto wszystko, co ma, jest w twojej mocy, tylko jego nie dotykaj! I odszedł szatan sprzed oblicza Pana."
Hi 2:1 Bw "I zdarzyło się pewnego dnia, że przybyli synowie Boży, aby się stawić przed Panem; wśród nich przybył też i szatan, aby się stawić przed Panem."
Hi 2:2 Bw "I rzekł Pan do szatana: Skąd przybywasz? A szatan odpowiedział Panu, mówiąc: Wędrowałem po ziemi i przeszedłem ją wzdłuż i wszerz."
Hi 2:3 Bw "Rzekł Pan do szatana: Czy zwróciłeś uwagę na mojego sługę Joba? Bo nie ma mu równego na ziemi. Mąż to nienaganny i prawy, bogobojny i stroniący od złego, trwa jeszcze w swej pobożności, chociaż ty mnie podburzyłeś, abym go bez przyczyny zgubił."
Hi 2:4 Bw "Na to szatan odpowiedział Panu, mówiąc: Skóra za skórę! Wszystko, co posiada człowiek, odda za swoje życie."
czas powstania ksiąg:
hioba-III-II w.p.n.e;
samuela-VI-V w.p.n.e;
powtórzonego prawa-prototyp VIII w.p.n.e-ostatecznie VIw.p.n.e;
kapłańska-początek XIII w.p.n.e-ostatecznieVw.p.n.e;
kronik-350-250r.p.n.e;
tobiasza-III-IIw.p.n.e;
psalmów-od X w.p.n.e do II w.pn.e;
|